50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
Audi E-tron GT
11 mrt. 2021

Alles over de nieuwe Audi e-tron GT

Robin
By Robin
  • Read time: 3 minutes
Autofabrikanten blijven onverminderd doorgaan met het ontwikkelen van elektrische auto’s. Audi heeft recent de tweede volledig elektrische auto aangekondigd, namelijk de e-tron GT. Deze spetterende auto komt naar verwachting in mei in de Nederlandse showrooms. Lees hieronder alles over deze elektrische auto!

Highlights

  • De e-tron heeft een grote actieradius en accucapaciteit voor een goede prijs, wat de auto onderscheidt van de concurrent, de Porsche Taycan 4S.
  • Door gebruik te maken van 800 Volt-techniek zijn de laadtijden korter dan ooit tevoren.
  • Investeren in een laadpaal thuis haalt het optimale uit jouw EV.

Audi gaat voor duurzaamheid

Net als veel andere automerken wil ook Audi bijdragen aan een beter milieu via de Audi e-tron lijn. Daarom investeren ze tijd in het ontwikkelen van CO2-neutrale auto’s, waaronder nu ook de e-tron GT. De e-tron was eerder al beschikbaar als plug-in hybride en als SUV, maar dit GT-model is volledig elektrisch. Het doorvoeren van duurzaamheid is ook te zien in het interieur van de e-tron GT. Zo zijn de stoelen bekleed met imitatieleer, ontwikkeld op basis van gerecycled materiaal. Audi wil zo ‘leervrij’ de toekomst in gaan.

De e-tron GT in detail

De Audi e-tron GT deelt zijn basis met de Porsche Taycan 4S. Zo heeft de auto dezelfde aandrijflijn, wielophanging en batterij. De e-tron GT is een sportieve auto, maar wordt toch niet gezien als sportwagen. In plaats daarvan is het een grand tourer, maar wel eentje die flink wat kan. De GT is 4,99 meter lang en 1,41 meter hoog, wat het een echte ‘lage’ sportieve auto maakt. Deze volledig elektrische auto heeft een Cw-waarde van 0,24 en is 2.300 kg zwaar. De lage luchtweerstand komt dus goed van pas.

Het vermogen van de e-tron GT ligt op 476 pk, maar met de boostfunctie kan je deze paardenkrachten voor 2,5 seconden opschalen naar 530 pk. Vanuit een stilstaande positie gaat de auto in slechts 4,1 seconden van 0 km/u naar 100 km/u. Dit vermogen wordt verdeeld over alle vier de wielen, maar wanneer je rustig rijdt en de auto een goede grip heeft op de weg, rijdt deze enkel met voorwielaandrijving.

Audi E-tron GT

Actieradius en laadtijd e-tron GT

De punten waarop de e-tron GT zich onderscheidt van de soortgelijke Taycan 4S, zijn het bereik en de netto accucapaciteit. Met een volledig opgeladen accu kan je volgens de WLTP-actieradius 487 km ver komen. De Audi e-tron GT maakt gebruik van 800 Volt-techniek, wat betekent dat deze met ongekende snelheid kan opladen. De e-tron GT accucapaciteit ligt op 86 kWh. Hiermee kan je 100 km aan actieradius bijladen aan een 270 kW-snellader in slechts 5 minuten. In theorie zou je binnen 22 minuten de accu op kunnen laden van 5 naar wel 80 procent. Vergeet niet dan snelladen de duurste vorm van laden is en dat thuis of op kantoor laden goedkoper is.

Audi e-tron opladen

Heb je een laadpaal thuis, dan gaat het laden natuurlijk wat langzamer. Dit zou weinig uit moeten maken, want de voordelen van een eigen laadpaal wegen daar zeker tegen op. Met de gelijkstroom thuis kan je de e-tron GT standaard met 11 kW opladen. Als je sneller wilt laden, dan kan dat ook met wisselstroom en de optionele 22 kW on-board charger. In dit geval is de accu volgens Audi in 5 uur vol.

De auto beschikt over een Type 2-laadpoort aan beide kanten van de wagen, waardoor toegang tot laadpalen extra makkelijk is. De Type 2-stekker is de Europese standaard, waardoor je de e-tron GT overal in Europa kan opladen. Als je wilt snelladen, dan kan dit alleen aan de passagierskant, want de andere poort is niet geschikt voor snelladen via CCS.

Audi E-tron GT

Prijs van Audi e-tron GT

Een kleine maand geleden is de Audi e-tron GT prijs bekend gemaakt. Dat de auto’s van Audi niet de goedkoopste zijn, wisten we al. De e-tron GT is hier zeker geen uitzondering op de regel. In Nederland leg je welgeteld 104.895 euro neer voor deze EV. Hierbij vermelden we wel dat je er flink wat voor terug krijgt. De Taycan 4S van Porsche kost minstens 110.600 euro, maar beschikt over een kleinere actieradius en accucapaciteit. Audi scoort hier dus wel punten.

Limited edition

Naast de e-tron GT komen ook twee limited editions op de markt die zijn afgeleid van de standaard e-tron GT. Dit zijn de Edition Zero en Edition Zero Competition. In totaal worden er slechts 100 exemplaren verkocht in Nederland. Zoals je je al kan voorstellen, zijn de prijzen van deze gelimiteerde edities flink wat hoger, namelijk 127.995 euro. Deze auto’s zijn dus 23.100 euro duurder dan het standaardmodel. Houd er wel rekening mee dat je met wat extra toeters en bellen op het standaardmodel uiteindelijk ook een stuk duurder uit bent. Dit maakt een limited edition meteen een stuk aantrekkelijker.

De liefhebbers van elektrisch rijden zullen blij zijn met de komst van de Audi e-tron GT. Door zowel de duurzame insteek als de grote actieradius en accucapaciteit van de auto, zal deze zeker goed in de smaak vallen.

Heeft u na het lezen van dit artikel interesse in een laadpaal thuis? Vul dan volledig vrijblijvend onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Gegevensverwerking*
Robin

Written by Robin

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen voor 50five.