50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
Elektrische auto bijtelling
04 feb. 2021

Hoe werkt de elektrische auto bijtellingsregeling?

Els Content specialist 50five
By Els
  • Read time: 3 minutes
Er staat de komende jaren nogal wat te veranderen wat betreft de bijtellingspercentages die gelden voor de elektrische auto. Geldt er dit jaar een bijtellingspercentage van 8%, in 2026 zal het algemene bijtellingspercentage van 22 procent ook gelden voor elektrische auto’s. In dat jaar betaal je als rijder van een elektrische auto ook de volledige motorrijtuigenbelasting.

Wat is bijtelling?

Wat is bijtelling eigenlijk precies en hoe werkt het? Als je een auto van de zaak hebt, je hebt dus een leaseauto, dan krijg je te maken met bijtelling. Bijtelling is in principe een extra belasting op leaseauto die je kunt vergelijken met loonbelasting. Je krijgt iets van je baas en de Belastingdienst vindt vervolgens dat je hierover belasting moet betalen. 

Je betaalt bijtelling als je de auto behalve zakelijk ook privé gebruikt, althans als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. In dat kader is het goed te weten dat woon-werkverkeer niet als privé gezien wordt. Hoe veel je precies moet betalen is afhankelijk  van onder meer de fiscale waarde van de auto terwijl ook de mate van CO2 uitstoot een rol speelt. Het bijtellingspercentage kan variëren van 0% tot 25% waarbij 22% als algemeen bijtellingspercentage beschouwd wordt.

Hoe werkt bijtelling?

Hoe werkt de bijtelling dan bij een auto van de zaak? Nou, eigenlijk is het heel erg simpel. Omdat je meer dan 500 privékilometer per jaar rijdt, ben je verplicht om bijtelling te betalen. Wat je precies moet betalen is eenvoudig te berekenen:

Je mag van je werkgever een leaseauto uitzoeken met een cataloguswaarde van €30.000. Je gaat tot het randje met je opties en komt precies op dat bedrag uit. Het betreft een dieselauto, dus hiervoor geldt het algemene bijtellingspercentage van 22%. Dan is 22% van €30.000 precies €6.600. Verdeeld over twaalf maanden gaat dit om een bedrag van €550 per maand. Dat bedrag wordt vervolgens opgeteld bij je inkomen. Stel je hebt te maken met 37,35% loonbelasting, dan zijn je netto maandlasten voor de auto van de zaak dus iets meer dan €205. Per jaar betaal je vervolgens dus €2.460 voor het privégebruik van je leaseauto.

Bijtelling voor de elektrische auto is lager

Het percentage bijtelling dat voor de elektrische auto gerekend wordt is volop in beweging. Dat percentage gaat de komende jaren op de schop en de bijtelling van 2020 verschilt van de bijtelling van 2021. We zetten de veranderingen op een rij: 

  • Dit jaar is het bijtellingspercentage vastgesteld op 8%, een verdubbeling ten opzichte van 2019, toen het dus nog 4% was. 

  • Het is de bedoeling dat in 2026 het bijtellingspercentage op normaal niveau ligt, op 22 procent dus. 

  • In 2020 betaalt men een algemeen bijtellingspercentage van 22 procent. Nu nog geldt een verlaging van 14 procent voor de eerste 60 maanden voor elektrische auto’s, volgend op de eerstvolgende maand nadat de auto werd toegelaten. Per saldo levert dit een bijtelling op van 8% voor de elektrische auto. Heb je een auto met een cataloguswaarde van boven de €45.000 uitgezocht, dan betaal je 22 procent over het resterende bedrag boven deze €45.000. Stel de auto is €60.000, betaal je dus 8% bijtelling over een bedrag van €45.000 en 22% bijtelling over de resterende €15.000.

Koop je dus een elektrische auto voor de bovengenoemde €30.000 in 2020, dan bedragen je netto maandlasten €74,70 of net iets minder dan €900 per jaar, een behoorlijk verschil!

elektrische auto bijtelling mid1

De komende jaren gaat het percentage verder omhoog

In 2021 ligt dat weer anders. Ook dan geldt een algemeen bijtellingspercentage van 22%, maar de verlaging is dan 10% voor elektrische auto’s. Dit levert dus een bijtelling op van 12%, maar ook de maximale catalogusprijs voor dit voordeel wordt verlaagd naar €40.000. Voor de jaren 2022-2024 zal het bijtellingspercentage komen te liggen op 16%, voor 2025 wordt dit 17% en vanaf 2026 moet het percentage bijtelling op algemeen niveau liggen, op 22% dus.

Vanaf 2025 krijg je nog wel 75 procent korting op de motorrijtuigenbelasting

Er gaat behalve de bijtelling veel meer veranderen rondom de kosten voor het rijden in de elektrische auto. Op het moment betaal je bijvoorbeeld geen motorrijtuigenbelasting. Vanaf 2025 is dat wel het geval, al krijg je dan nog een fikse korting van liefst 75% op het geldende tarief van de motorrijtuigenbelasting. Vanaf 2026 is deze korting verdwenen en betaal je dus het volledige bedrag. Voor de plug-in hybride auto’s geldt tot 2025 een korting van 50% op de motorrijtuigenbelasting, in 2025 zal dit nog slechts 25% zijn. Ook met een plug-in hybride betaal je vanaf 2026 de volledige motorrijtuigenbelasting.

De percentages die nu gelden, liggen de jaren daarna op een heel ander niveau

Het is belangrijk om te weten dat de prijzen voor het rijden in een elektrische auto dus vrijwel jaarlijks zullen gaan stijgen. Twijfel je nog over elektrisch rijden? Zorg dan zeker dat je in 2020 nog de keuze maakt, want in 2021 ben je alweer 50% duurder uit. Daar gaan binnen enkele jaren ook nog de kosten van motorrijtuigenbelasting én bpm bij komen. De verdubbeling van de bijtelling dit jaar – nu 8 procent terwijl het percentage in 2019 op 4 procent lag-  zorgde eind 2019 nog voor een fikse stijging van het aantal aangeschafte zakelijke elektrische auto’s. De verwachting is dat we eind 2020 een vergelijkbare trend zullen zien, zorg dus dat je op tijd bent!

Laadpaal bijna een must

Twijfel je over een elektrische auto, dan heb je zeker het nieuws gelezen over de prijzen van openbare laadpunten. De komende jaren zullen hier zeker maatregelen voor getroffen worden. Feit is echter dat een eigen laadpaal thuis of bij je bedrijfspand in alle gevallen goedkoper zal zijn. Je betaalt namelijk simpelweg de stroom van je energieleverancier en bent niet overgeleverd aan de grillen van de laadpaalbeheerder. Daar lees je hier meer over. Zorg dus dat er een laadpaal geïnstalleerd is voordat de auto geleverd is!

De volledige bijtellingsregeling voor (volledig) elektrische auto’s tot en met 2026

Bijtellingsregeling voor (volledig) elektrische auto’s tot en met 2026

Vul vrijblijvend onderstaande offerte in als je advies op maat wil. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Gegevensverwerking*
Els Content specialist 50five

Written by Els

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen van 50five.