50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
Geld terugkrijgen tijdens opladen
22 okt. 2020

Geld terugkrijgen tijdens het opladen van je elektrische auto?

Robin
By Robin
  • Read time: 3 minutes
Het aantal zonnepanelen en windmolens zijn in de afgelopen jaren gestegen. Als je zonnepanelen hebt, dan weet je al dat je ook stroom terug kan leveren aan je energiemaatschappij en dat dit een korting op de energieprijs oplevert. Door groei in zonnepanelen en windmolens daalt de prijs van energie. In Engeland was de energieprijs laatst zelfs zo laag, dat eigenaren van elektrische auto’s geld ontvingen voor het opladen van hun auto. Wil jij ook goedkoop elektrisch rijden? Lees dan verder.

Negatieve stroomprijs, dus energieoverschot!

Tijdens het pinksterweekend van 2020 kwam er in Engeland een negatieve stroomprijs, wat te maken had met het zonnige weer een de opgewekte windenergie. Veel gezinnen gingen eropuit of staken de barbecue aan, waardoor de beschikbare stroom veel minder werd gebruikt die dag. Het overschot kon niet worden opgeslagen, waardoor de elektriciteitsprijzen die dag meer dan 12 uur negatief waren. Eigenaren van een Tesla Model 3 kregen zo’n €5,50 terug. Een vergelijkbare auto van benzine te voorzien zou ongeveer €110 gekost hebben.

Lees ook: Wat kost elektrisch rijden per km vergeleken met benzine?

De sleutel tot ‘gratis’ laden is een energieoverschot. Als er meer stroom wordt geproduceerd en het energienet ingaat dan dat er gebruikt wordt, is er sprake van een energieoverschot. Door de groei van zonne- en windenergie is de kans op een energieoverschot steeds groter. De kans op een energieoverschot is groter op zon- of feestdagen, omdat op die dagen grote gebouwen gesloten zijn en fabrieken hun productie verlagen. Tevens zijn mensen meer buiten of brengen ze bezoek aan vrienden of familie. Als een energieoverschot lijdt tot negatieve energieprijzen, dan moeten energieproducenten betalen om energie in het energienet te brengen. Voor mensen die een elektrische auto met laadpaal thuis bezitten zorgt het ervoor dat zij geld terug krijgen als ze de auto opladen met overtollige energie. Dat is dus precies gebeurd bij mensen die hun auto oplaadden op deze dag in Engeland!

Niet alleen in Engeland is dit fenomeen voorgekomen, maar het is ook al eens gebeurd in andere Europese landen, zoals Frankrijk en Duitsland. Steeds meer landen en gemeenten focussen zich op duurzame energie, waardoor dit in de toekomst een veel vaker terugkerend fenomeen zal worden. Door de vaste energieprijs is dit in Nederland nog niet mogelijk, maar er zijn projecten in ontwikkeling om dit te veranderen voor eigenaren van laadpalen.

Geld terugkrijgen tijdens opladen

Zonnepanelen maken het opladen ook (bijna) gratis

Zoals al eerder benoemd kan je met zonnepanelen goedkoop elektrisch rijden op zonnestroom. Je auto thuis opladen met je eigen laadpaal is al een van de goedkoopste manieren om je elektrische auto op te laden. Door zonnepanelen te plaatsen kan je door jouw eigen opgewekte energie je auto (bijna gratis) opladen. Hierdoor laad je bijna gratis op en ben je energieneutraal.

Momenteel heb je het voordeel dat de prijs voor het aanschaffen van zonnepanelen relatief laag is. Hierdoor zijn zonnepanelen een hele aantrekkelijke manier van energie opwekken. Door jouw auto met je eigen opgewekte stroom op te laden kan je je investering sneller terugverdienen. De kosten op korte termijn blijven hierdoor ongeveer gelijk, maar op de lang termijn vallen je kosten veel lager uit. Dus jij wil jij goedkoop elektrisch rijden, dan zijn zonnepanelen zeker een aanrader.

Slim: de batterij van je auto kan je huis ook voorzien van stroom!

Als zonnepanelen stroom opwekken moet dit eerst omgezet worden in AC (wisselstroom). Echter is er nu ook een omvormer die zowel het huis kan voorzien van AC-stroom en het voertuig direct van DC-stroom. De omvormer beschikt over een interne DC-link en drie terminals die de auto zowel uit de zonnepanelen als het stroomnetwerk laden, waardoor het stroomnet niet meer nodig is als tussenstap om de auto op te laden.

Dit systeem werkt ook twee kanten op. De term hiervoor is bidirectioneel laden. Met bidirectioneel laden kun je naast het opladen van de auto ook het huis voorzien van stroom. Door stroom terug te leveren aan het netwerk, bespaar je geld op je elektriciteitsrekening. Door de batterij van je auto te gebruiken om zonne-energie op te wekken kan je later je huis voorzien van de stroom die ze opslaan. Tevens kan je met dit systeem ook nog steeds stroom terug leveren aan de energiemaatschappij.

Deze manier van slim laden zorgt ervoor dat er bespaard wordt op de uitstoot van CO2. Je wekt namelijk op wat je gebruikt en andersom. Ook is slim laden voordeliger. Door goedkopere stroom te gebruiken bij het moment van opladen, kost dit je minder geld. Er zijn bovendien speciale laadpalen die je hiermee helpen. Tevens ontziet slim laden het grote stroomnetwerk van grote pieken en dalen. Dit zijn natuurlijk maar een aantal van de vele voordelen van elektrisch rijden!

Vul vrijblijvend onderstaande offerte in voor laadpaal advies

Robin

Written by Robin

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen voor 50five.