50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
BMW 530e opladen
19 mrt. 2021

Hoe laad je een BMW 530e op?

Robin
By Robin
  • Read time: 3 minutes
We kennen allemaal de stereotypes van BMW-rijders, toch loopt BMW ook met elektrische en hybride auto’s graag voorop. De populaire leasewagen BMW 5-serie is daarom nu ook als plug-in hybride uitvoering te verkrijgen. Wij vertellen je alles over deze BMW 530e en ook hoe je deze het beste kunt opladen.

Highlights

  • Je kunt met de BMW 530e zo’n 48 kilometer elektrisch rijden.
  • In eDrive Zones schakelt de auto automatisch over op de elektrische accu.
  • De 530e kan snel en volledig elektrisch optrekken, zonder over te springen op de verbrandingsmotor.
  • Je kunt de auto opladen via het stopcontact of met een 1-fase laadpaal.

Plug-in hybride

De BMW 530e is dus een plug-in hybride: een benzineauto met een elektrische accu. De krachtige startmotor doet dan ook dienst als generator. Wanneer je op de snelweg 100 kilometer per uur rijdt, dan kun je er zo’n 48 kilometer mee rijden. Vraag je je af of dit iets voor jou is? Dit hangt vooral af van de kilometers die je maakt. Maak je vaak maar korte ritten, dan kom je met een plug-in hybride prima uit de voeten. Rijd je juist regelmatig lange afstanden? Dan wordt de auto helaas een stuk minder zuinig. Wij verwachten wel dat je steeds meer plug-in hybrides gaat zien, omdat het op die manier eenvoudiger wordt om bijvoorbeeld aan de uitstooteisen in steden te voldoen.

Stroom of benzine?

Wanneer de accu van de 530e volledig is opgeladen, dan zal hij deze stroom als eerste gebruiken. Net zo lang totdat de batterij leeg is. Is je eindbestemming in de stad? Voer dit dan in in het navigatiesysteem, op die manier houdt de auto er rekening mee dat er nog wat stroom bewaard moet worden om de laatste kilometers uitstootvrij te rijden. Ook heeft BMW eDrive Zones ingevoerd, dit zijn bepaalde gebieden in grote steden waar de plug-in hybrides automatisch overschakelen op de elektrische accu. Deze zones vind je nu alleen nog in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, maar je kunt de elektrische rijstand natuurlijk ook zelf inschakelen.

BMW 530e opladen

Hard optrekken

Wil je snel kunnen optrekken? Dan is het bij de meeste plug-in hybrides zo dat de verbrandingsmotor bijspringt. Bij de BMW 530e is dat niet het geval. De elektromotor heeft zo’n 109 pk en 265 Nm, waardoor je het gevoel krijgt dat je in een volledig elektrische auto rijdt. Het zijn dan misschien geen prestaties die met Tesla te vergelijken zijn, maar met een gewicht van 1920 kilo en een elektrische topsnelheid van 140 kilometer per uur vinden wij dat alsnog een hele prestatie. Wil je echt het maximale uit de auto halen? Dan activeer je de sportstand. In deze stand werken de verbrandings- en elektromotor samen, waardoor je 292 pk en 420 Nm hebt. Hiermee kun je een topsnelheid bereiken van 235 kilometer per uur.

Opladen tijdens het rijden

Is de accu bijna leeg? Dan gaat de auto dus vanzelf over op benzine. Vervolgens gaat hij stroom terugwinnen tijdens het uitrollen of remmen, die vervolgens weer wordt gebruikt om mee te accelereren. Wil je dat hij verder oplaadt? Dan kun je drukken op de batterijknop tussen de voorstoelen in. Dit is ideaal wanneer je op de route nog een uitstootvrije zone tegenkomt. Hiermee gaat het brandstofverbruik wel omhoog, maar zodra je weer overgaat op de elektromotor daalt dat gemiddelde weer.

Lees ook: Heb je een laadpaal nodig voor een hybride auto?

Ontwerp en interieur

Het eerste wat opvalt aan de BMW 530e is dat de grille groter is, terwijl de led-koplampen en achterlichten smaller zijn. Desondanks lijkt de hybride 5-serie nog veel op zijn voorganger. Het interieur is ook wat vernieuwd. Zo zijn de knoppen op het stuur iets anders ingedeeld en het infotainmentsysteem werkt voortaan ook met Apple CarPlay of Android Auto. Standaard heeft de 530e een display van 10,25 inch. Wil je graag een groter display? Dan kun je kiezen voor het 12,3 inch touchscreen.

Moet je de BMW 530e opladen?

Om te rijden op de elektromotor van de BMW 530e kun je deze opladen via het stopcontact of een 1-fase laadpaal. Wanneer je via het stopcontact gaat laden duurt dit zo’n 4:15 uur. Maak je gebruik van een laadpaal met 230V/16A en 3.7kW? Dan is de accu in 2:45 uur opgeladen. We hebben verschillende laadpalen die geschikt zijn voor de BMW 530e, bijvoorbeeld van het merk Wallbox of EVBox. Wil je graag een vrijblijvende offerte op maat? Laat dan hieronder je gegevens achter. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Robin

Written by Robin

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen voor 50five.