50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
Tweedehands elektrische auto
17 feb. 2021

Is een tweedehands elektrische auto een goede keuze?

Robin
By Robin
  • Read time: 3 minutes
Wanneer je rondkijkt is veruit het grootste deel van de autorijders in het bezit van een tweedehandse auto. Dat is niet zo raar, want er is een overvloed aan keus en de auto’s met verbrandingsmotor zijn vaak nog in goede staat. Daarnaast kan je deze voor een fractie van de originele aanschafprijs krijgen, waardoor ze toegankelijker worden voor particulieren. Dit was een lange tijd niet het geval voor elektrische auto’s. Er werd een lange tijd veel in elektrische auto’s gereden door zakelijke leaserijders. Deze leasecontracten lopen af waardoor de auto’s beschikbaar worden gesteld aan de particulieren die de auto’s willen overnemen.

Het groeiende aanbod van tweedehands elektrische auto’s

Met de tijd is het aanbod van tweedehands elektrische auto’s langzaam maar zeker gaan groeien. Dit komt doordat de EV’s die nieuw op de markt waren, nu gaan circuleren op de tweedehandse markt. Dit roept logischerwijs nieuwe vragen op, want waar moet je precies op letten bij het aanschaffen van een tweedehands EV? Elektrische auto’s werken namelijk met een accu, dus werkt deze dan nog wel goed genoeg na een paar jaar? En hoe zit het precies met de actieradius? Het antwoord op deze vragen vind je hieronder.

De staat van de tweedehands elektrische auto

De techniek op het gebied van elektrische auto’s heeft zich in de afgelopen jaren snel ontwikkeld. Dit betekent dat in veel gevallen de elektrische auto’s al technisch verouderd zijn. Denk hierbij aan een kleinere actieradius en slechtere accu’s. Een aantal jaar geleden was de accucapaciteit nog niet zo groot, dus de EV’s die nu tweedehands beschikbaar komen hebben een capaciteit tussen de 20 en 30 kWh. Ter vergelijking: de middenklasse van nu hebben een accu van meer dan 60 kWh. Veel van de tweedehands EV’s zullen dus een actieradius tussen de 125 en 250 km hebben.

Tweedehands elektrische auto

Een paar dingen die je zeker moet controleren

Als je een elektrische auto tweedehands wil aanschaffen, is het belangrijk om de werking van de accu te controleren en wat de daadwerkelijke actieradius is. De staat van de accu kan worden gecontroleerd door de garagist. Deze doet dat met een speciaal toestel. In sommige gevallen geeft de EV de informatie zelf mee. De accu is het onderdeel dat bepaalt hoe ver je kan rijden. Net zoals bij smartphones gaat de accu na een tijdje minder lang mee. Gelukkig gaat dit proces bij elektrische auto’s een stuk langzamer. Vaak functioneert een tweedehands elektrische auto accu tussen de 80 en 97 procent van de originele capaciteit wanneer een auto vijf jaar of ouder is. Het merendeel zit dan vaak nog boven de 90 procent, wat zeker niet mis is. Verder is het ook van belang de staat van de elektrische kabels te controleren.

Het achterhalen van de huidige actieradius van de auto is relatief makkelijk en kan je zelf doen. Maak een lange proefrit en vergelijk de afstand die je hebt afgelegd, afgelezen van de kilometerstand, met de afname in actieradius. Denk bij jezelf na of de actieradius van de elektrische auto ook echt groot moet zijn, of dat het misschien niet echt nodig is.

Ga na hoeveel kilometer je rijdt om te kijken welke auto het beste bij jou past

Waar ook zeker naar moet worden gekeken bij het aanschaffen van een tweedehands elektrische auto zijn de laadmogelijkheden. Leg je lange afstanden af voor bijvoorbeeld werk, dan is het niet handig als je jouw auto een paar keer per rit moet opladen. Is hier geen ontkomen aan, dan is een snellaadfunctie onmisbaar. Hierdoor kan je jouw EV opladen aan een snellader waardoor je binnen een aanzienlijk kortere tijd weer de weg op kan dan bij een gewone laadpaal.

Hoeveel kost een tweedehands elektrische auto?

Het verschil in gebruikskosten van een nieuwe en oude elektrische auto is niet groot. Elektrische auto’s hebben over het algemeen lage onderhoudskosten voor zowel de motor als voor de remmen. Wel moeten de banden vaker worden gewisseld dan auto’s met een verbrandingsmotor, omdat deze simpelweg zwaarder zijn. Daarnaast heb je de afschrijvingskosten van de auto. Daar merk je uiteraard niks van tot je de auto weer wilt verkopen. Wel blijkt dat de restwaarde voor elektrische auto’s soms gunstiger uitvalt dan voor benzine- of dieselauto’s. Als de accu na een paar jaar nog steeds naar behoren functioneert, kan je soms nog best wat vangen voor je EV!

Subsidies voor tweedehands elektrische auto’s

Een van de manieren om zoveel mogelijk mensen elektrisch te laten rijden, is door het aanbieden van subsidies bij de aanschaf van elektrische auto. Maar wist je dat het ook mogelijk is om een tweedehands elektrische auto subsidie te ontvangen? Je kan een subsidie krijgen van wel 2.000 euro mits de auto is gekocht bij een vakgarage en de auto in goede staat is.

Het opladen van een elektrische auto

Heb je uiteindelijk een mooie tweedehands EV op de kop getikt, dan maak je de set goed compleet met een laadpaal thuis. Het opladen aan je eigen laadpaal is simpelweg het goedkoopst. Je rijdt altijd weg met een volle accu en hoeft niet in de rij te staan bij de publieke laadpalen. Als je auto een kleine actieradius heeft, maar je niet zo ver rijdt, dan is een eigen laadpaal zeker geen overbodige luxe. Zo ben jij altijd verzekerd van de laagste laadkosten!

Wil je vrijblijvend advies voor een eigen laadpaal? Vul onderstaand formulier in en onze experts nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Gegevensverwerking*
Robin

Written by Robin

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen voor 50five.