50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
lopende installateurs 50five
22 okt. 2020

Zelf laadpaal installeren: kan en mag dat?

Joost
By Joost Gerrits
  • ongeveer 2 jaar geleden
  • Read time: 4 minutes
Als eigenaar van een elektrische auto is het fijn om een eigen laadstation te hebben. Hierdoor bent u altijd verzekerd van een beschikbare laadplek voor uw deur en betaalt u tevens minder laadkosten dan bij het gebruik van een openbare laadpaal. Bent u tot het besluit gekomen een eigen laadpaal aan te schaffen en heeft u een station gevonden die bij uw persoonlijke situatie aansluit? Dan rust alleen nog de vraag wie deze gaat installeren. In dit artikel vertellen wij u alles wat u moet weten over een laadpaal zelf installeren.

Highlights

  • Zelf een laadpaal installeren is niet verboden, wat betekent dat u ervoor kunt kiezen om deze klus zelf uit te voeren.
  • Hoewel de mogelijkheid bestaat om het zelf te doen, is het niet altijd de beste optie. Het installeren van een laadpaal is namelijk niet zonder risico’s.
  • Wanneer u niet over de nodige kennis beschikt is het verstandiger om de installatie van een laadpaal uit te besteden aan installateurs die dagelijks met deze klus te maken krijgen.

Een laadpaal zelf installeren

De installatie van een laadstation mag in principe door iedereen worden uitgevoerd, of het nu gaat om de eigenaar van de laadpaal of een professionele installateur. Om dus kort antwoord te kunnen geven op de vraag of u de laadpaal zelf mag installeren: ja dat mag. Het is namelijk niet verboden om zelf een laadpaal voor thuis aan te sluiten. De vraag of u zelf een laadpaal kán installeren is minder gemakkelijk te beantwoorden. Wij vertellen u meer over de belangrijkste aandachtspunten, het voorkomen van gevaarlijke situaties en de uiteindelijke beste keuze.

installateur bij meterkast

Waar moet u rekening mee houden bij een laadpaal aansluiten?

Twijfelt u of heeft u reeds het besluit genomen om zelf een laadpaal te installeren? Dan zijn de volgende punten voor u van belang. Er zijn namelijk verschillende punten waar u (in ieder geval) rekening mee moet houden bij zelfstandig een laadpaal aansluiten:

  • In veel gevallen is een aanpassing in de meterkast vereist. Dit is nodig om overbelasting van het elektriciteitsnetwerk te kunnen voorkomen. Er moet in dat geval vaak een extra groep worden aangemaakt.

  • Houd rekening met een eventuele tweede aansluiting voor het geval u hier in de toekomst behoefte aan heeft. U kunt deze nodig hebben wanneer u een extra (elektrische) auto aanschaft of wanneer u simpelweg een extra lader beschikbaar wilt hebben voor bijvoorbeeld familie of vrienden die op bezoek komen.

  • Zorg ervoor dat u bewust bent van de risico’s van de zelf installatie van een laadpaal. Bij de installatie is sprake van een relatief hoge spanning, waardoor de gevolgen van een kleine fout groots uit kunnen pakken. Hieronder leest u meer over mogelijk gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan.

Gevaarlijke situaties voorkomen

Zoals benoemd is een zelf een laadpaal aansluiten niet zonder risico’s. Enige ervaring in het vakgebied is daarom vereist om de installatie tot een goed einde te brengen. Bij het installeren van een laadpaal zijn kabels betrokken om de elektriciteit vanuit de meterkast naar de paal te laten leiden. Hierbij moeten de kabels via de buitenwand of via de kruipruimte aan de laadpaal worden verbonden. Tijdens de aanleg van deze kabels moet, in veel gevallen, geboord en gegraven worden. De kans dat er gas- en/of waterleidingen in de buurt zijn gelegen is vrij groot, aangezien er rondom de meterkast wordt gewerkt. Dit maakt het een zeer secuur proces, want de kans dat één van deze leidingen wordt geraakt is zeker aanwezig wanneer er onvoorbereid en zonder kennis te werk wordt gegaan. Voornamelijk wanneer er een gasleiding wordt geraak kan het ontzettend gevaarlijk zijn. Dit kan namelijk een brand tot gevolg hebben en aangezien er gas in het spel is, is er zelfs kans op explosiegevaar.

Lees ook: Wat komt er kijken bij het graafwerk voor een laadpaal?

Is zelf een laadpaal installeren kostenbesparend?

Een van de mogelijke redenen om een installatie van een laadpaal zelf uit te voeren is om kosten te kunnen besparen. De uiteindelijke kosten die u zou betalen wanneer u de installatie uit handen laat nemen zijn sterk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het nodige graafwerk en of er sprake is van een 1-fase of 3-fase laadpaal. Dit verschilt per situatie, waardoor het kan voorkomen dat uw installatie een stuk goedkoper uitvalt dan deze van uw buurman en vice versa. Dat u voor de installatie een bepaald bedrag betaalt spreekt voor zich, er wordt immers werk uit handig genomen en u bent ervan verzekerd dat de installatie goed verloopt. De vraag is dan ook of het besparen op deze kosten daadwerkelijk de moeite waard is, zeker wanneer u kijkt naar de langere termijn.

uitleg laadpaal installateur

Zelf laadpaal installeren vs. uitbesteden

Wanneer u specifieke kennis heeft over of ervaring heeft in de elektrotechniek en krachtroom, is het voor u mogelijk de overweging waard om de installatie van de laadpaal zelf uit te voeren. Is dat in uw geval niet aan de orde? Dan wordt het sterk afgeraden om zelf met de installatie aan de slag te gaan. Door onwetendheid en gebrek aan kennis kan het gebeuren dat er verkeerde keuzes worden gemaakt, bijvoorbeeld door de laadpaal aan te sluiten op een bestaande groep. De kans dat u in zo’n geval te maken krijgt met elektriciteitsuitval, als direct gevolg van overbelasting van de groep in de meterkast, is relatief groot. Echter, niet alleen elektriciteitsuitval, ook brand- en explosiegevaar kan op zo’n moment niet worden uitgesloten. Het is dus van enorm belang om verstand te hebben van wat u doet op het moment dat u besluit zelf een laadpaal te installeren.

Kies voor veiligheid en een lange levensduur

In het geval u dus niet beschikt over de nodige vakkennis raden wij u af om te bezuinigen op de installatie van een laadpaal. Zelf een laadpaal aansluiten kan niet alleen gevaarlijk zijn voor uzelf en uw omgeving, u loopt hierdoor ook nog eens het nodige advies mis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de plek van plaatsing en andere praktische vraagstukken. Bovendien beschikt niet iedereen over de juiste gereedschappen die nodig zijn om de installatie compleet te maken. Wanneer u een laadpaal inclusief installatie bij ons aanschaft, bent u ervan verzekerd dat u jarenlang met plezier gebruik kan gaan maken van het laadstation. Onze specialisten testen de laadpaal na installatie volledig en leggen u vervolgens alles zorgvuldig uit. Pas wanneer u aangeeft dat alles helder is, keren de experts huiswaarts. Redenen genoeg om deze klus over te laten aan een expert. Dus om kort antwoord te geven op de vraag 'Zelf laadpaal installeren of de klus uitbesteden aan een vakman?': Heeft u geen ervaring met soortgelijke klussen? Huur dan te allen tijde een ervaren installateur in om de de installatie voor u te voltooien.

Een laadpaal kopen inclusief volledige installatie? Vul onderstaand formulier vrijblijvend in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op voor een offerte op maat.

Gegevensverwerking*
Joost

Written by Joost Gerrits

Joost houdt zich graag bezig met de wereld van EV! Al zijn bevindingen, nieuwtjes, tips en tricks deelt hij door middel van leuke en informatieve blogs.