50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
Parkeerplek elektrische auto
20 okt. 2020

Mag u parkeren bij een laadpaal?

Joost
By Joost Gerrits
  • Read time: 3 minutes
U rijdt elektrisch en bent wat betreft het opladen wel eens aangewezen op een openbare laadpaal. Hoe lang mag u er dan eigenlijk precies staan of zijn daar geen regels voor? En hoe betaalt u dan eigenlijk voor het opladen van uw auto? Nog steeds is er best veel onduidelijkheid hoe dit nou allemaal precies zit. Daar helpen de verschillende verkeersborden die in omloop zijn voor parkeren bij een openbare laadpaal ook niet echt bij.

Highlights

  • Er zijn momenteel drie borden in de omloop met dezelfde regel: u mag er parkeren mits uw auto ook aan het opladen is.
  • De boete voor verkeerd parkeren bedraagt €90.
  • Heeft u geen elektrische auto? Zorg dan dat u niet op een parkeerplaats voor elektrische auto's staat, want dit mag niet.

Drie parkeerborden in omloop, verwarrend!

Om met dat laatste te beginnen, gek genoeg zijn er momenteel drie verschillende verkeersborden in omloop die allemaal iets zeggen over parkeren en openbare laadpalen. Zo is er een bord dat zegt dat u alleen mag parkeren op het moment dat de auto ook daadwerkelijk oplaadt. De stekker moet dus echt in de auto zitten. Is dat niet het geval, dan krijgt u zomaar een boete voor het parkeren bij een laadpaal. Die laadpaal parkeerboete bedraagt €95.

Er is een ook ander bord dat precies dezelfde strekking heeft als het eerste bord, maar gek genoeg ziet het bord er net even anders uit. Dan is er zelfs nog een derde bord. Dit bord is meer bedoeld om elektrisch rijden in het algemeen te promoten. Het bord zegt dat als u een elektrische auto heeft, u op die plek mag parkeren: "Parkeren elektrische auto" De drie borden:

openbare laadpaal parkeerborden

Ondertussen is men binnen de EU bezig één universeel bord te maken en kunnen de andere drie vervolgens bij het oud vuil. Dat zou inderdaad prettig zijn voor de elektrische rijder, die gewoon duidelijkheid wenst over parkeren bij openbare laadpalen. Als stelregel kunt u het beste aanhouden dat zo lang u de auto daadwerkelijk oplaadt, u gewoon mag parkeren. Is de stekker losgekoppeld, dan parkeert u elders.

Pas en abonnement nodig voor openbaar laden

Ideaal gezien is het zowel voor het gemak als de financiën ideaal om een laadpaal thuis te hebben, mits u een eigen huis op eigen grond hebt althans. Heeft u die niet, dan moet u opladen bij een openbaar laadpunt. Overigens mag u als u zelf een laadpaal thuis hebt ook altijd bij de openbare laadpalen laden, het is alleen duurder. Wilt u gebruik maken van de openbare laadpalen, dan dient u wel de beschikking te hebben over een laadabonnement, met pas dus. Die kunt u bij meerdere instanties aanvragen, bijvoorbeeld bij de ANWB. Voor die pas betaalt u wel abonnementskosten, naast de prijs die er voor stroom gerekend wordt. Die prijs is weer afhankelijk van de provider, de gemeente waar de laadpaal staat en het soort laadpunt. De gemiddelde prijs voor openbaar laden bedraagt in Nederland €0,45 per kWh (20-10-20), ongeveer het dubbele van thuis of bij uw bedrijfspand laden.

Lees ook: wat kost een elektrische auto per kilometer?

Er zijn laadpassen voor particulieren en voor zakelijk gebruik, sommige maken zelfs de combinatie mogelijk. Dit pas is meestal gekoppeld aan een backoffice systeem waarmee u achteraf betaalt.

Online tools voor het vinden van openbare laadpunten

Hoe weet u waar u een openbaar laadpunt vindt? Dat is simpel, want u vindt online tal van handige tools die alle openbare laadpunten in beeld hebben en u steeds aangeven waar de dichtstbijzijnde laadpaal zich bevindt. Oplaadpunten.nl is een voorbeeld hiervan. In het overzicht van al die laadpalen staan ook een aantal laadpalen op particulier terrein. Want als u een laadpaal hebt dan kunt u die laadpaal openbaar maken voor andere elektrische rijders om er een centje aan te verdienen. Dit dient u wel aan te geven waarna uw laadpaal wordt opgenomen in het overzicht met alle openbare laadpalen.

openbare laadpaal

Ook het aantal snelladers zal verder groeien

In principe gelden dezelfde regels voor snelladers. Overigens ziet u deze snelladers nog veel minder dan de reguliere openbare laadpalen. Als u al op een snellader stuit, dan is dit vaak langs de drukke wegen, bijvoorbeeld op carpoolplaatsen. Ook het aantal snelladers zal de komende tijd ongetwijfeld verder groeien. Voor een dergelijke lader heeft u overigens geen speciale laadpas of abonnement nodig. Dit kan gewoon met de pas die u heeft voor een openbaar laadpunt. De prijs zal echter doorgaans hoger zijn.

Niet-elektrische auto’s hebben niets te zoeken op de parkeerplaatsen bij een openbare laadpaal

Het spreekt vanzelf dat niet-elektrische auto’s niets te zoeken hebben op een parkeerplaats die bedoeld is voor een elektrische auto. Het wil nog wel eens gebeuren dat net als u de auto op wilt laden er een ‘gewone’ auto geparkeerd staat. Daarmee riskeert deze autobezitter een fikse boete, want het is voor niet-elektrische auto’s verboden daar te parkeren. Veel mensen voelen zich daarover nog wel eens opgelaten als ze de auto parkeren bij een openbaar laadpunt en daar dus de auto parkeren. U mag echter ook niet parkeren op een parkeerplaats voor invaliden.

Het opladen kan soms even duren. Hoe lang dat echter ook is, zolang u laadt mag u altijd op die plek staan, zoals het dus ook zo is dat zo lang u daadwerkelijk laadt u geen risico loopt op een boete. Als de EU met een bord komt dat voortaan als de standaard geldt voor parkeren bij openbare laadpalen, zal alles voor elke gebruiker van de elektrische auto een stuk duidelijker zijn, zeker ook over de grens. Een eigen elektrische laadpaal blijft echter altijd gemakkelijker én voordeliger.

Op zoek naar een laadstation voor thuis?

Hoewel we het in dit artikel voornamelijk hadden over publieke laadpalen, adviseren we het iedereen om te kiezen voor een laadpaal thuis. Het hebben van een eigen laadstation biedt namelijk vele voordelen, waaronder lagere laadkosten, geen last van lange wachtrijen en altijd vertrekken met een volle accu. Het is hierbij wel belangrijk dat u deze kwijt kunt op uw eigen grond.

Lijkt dit u wat? 50five biedt complete laadpaal installaties inclusief alle toehoren zoals een laadpas of laadbeheer abonnement. Vul vrijblijvend het onderstaand formulier in en onze experts gaan aan de slag met een offerte op maat!

Gegevensverwerking*
Joost

Written by Joost Gerrits

Joost houdt zich graag bezig met de wereld van EV! Al zijn bevindingen, nieuwtjes, tips en tricks deelt hij door middel van leuke en informatieve blogs.