50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
mazda mx30
22 dec. 2020

Ontdek de volledig elektrische Mazda MX-30

Bobbi Content Specialist 50five
By Bobbi
  • Read time: 3 minutes
Mazda heeft even op zich laten wachten, maar inmiddels is het zo ver: de eerste volledig elektrische Mazda is een feit. De Mazda MX-30 valt op om drie redenen: de actieradius, het design en de duurzaamheid. In deze blog leggen we je uit waarom én vertellen we je hoe je deze auto het beste op kunt laden.

Actieradius

Een rijbereik van 400 kilometer is tegenwoordig heel gewoon, maar of dit bereik echt nodig is? Mazda denkt van niet. Ze hebben namelijk uitgerekend dat Europeanen gemiddeld slechts 48 kilometer per dag rijden, dus waarom zou je dan zo’n dure, zware en ongebruikte batterij meeslepen?

In de Mazda MX-30 vind je daarom een accu met een capaciteit van 35,5 kWh. Deze heeft een actieradius van 200 kilometer en dit zou volgens Mazda voor de meeste mensen meer dan genoeg zijn. Hierdoor komt de prijs van de auto ook voordeliger uit, want batterijen zijn niet goedkoop. Daarnaast is een kleinere accu volgens Mazda ook beter voor het milieu. Bij de productie en recycling van een 75 kWh accu wordt namelijk ongeveer net zoveel CO2 uitgestoten als 80.000 kilometer rijden met een Mazda 3 op diesel.

mazda mx30

Design van de Mazda MX-30

De Mazda MX-30 is een crossover SUV. Hij is ruim, met stoere zwarte bumpers en dik aangezette beschermranden rond de wielkasten. Daarnaast heeft hij een doorlopende grille, schuin aflopende daklijn en zogenaamde suicide doors - dit zijn deuren die tegen de rijrichting in openen. Zelf noemt Mazda deze deuren trouwens Freestyle Doors, dat klinkt net iets vrolijker.

Verder zijn er nog wat typische Mazda design elementen toegepast, bijvoorbeeld in de kleurstellingen: de onderkant, voorspoiler, wielkuip en het onderste deel van de deuren tot de achterbumper zijn in een contrasterende kleur uitgevoerd, net als het dak en de raamstijlen. Ook zijn aan de koplampunits en aan de achterkant ronde elementen aangebracht. Dit alles zorgt ervoor dat de eerste volledig elektrische Mazda een herkenbare look heeft.

Qua ruimte heeft de MX-30 vergelijkbare afmetingen als de CX-30. Je kunt met 5 personen in de auto en hebt dan nog redelijk wat beenruimte achterin. Hoofdruimte is er ook, zolang je niet veel langer dan 1.80 meter bent. De bagageruimte heeft een inhoud van ongeveer 310 liter en je kunt de achterbank inklappen.

mazda mx30

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat bij de Mazda MX-30 centraal. Alles is uit de kast getrokken om de ecologische impact van de auto zo laag mogelijk te houden. Dit is bijvoorbeeld gedaan door vooral duurzame materialen te gebruiken. Zo zijn de stoelen en deurbekleding gemaakt van een stof waarin gerecyclede PET-flessen zijn verwerkt en is het leer volledig ‘veganistisch’. In het middenconsole zit een laag kurk, wat niet alleen duurzaam is maar er ook nog eens heel stijlvol uitziet. Als kers op de taart is de MX-30 voor 95% recyclebaar.

Opladen van de MX-30

Als je overstapt op een elektrische auto, dan zul je je auto voortaan moeten opladen in plaats van tanken. Gelukkig zijn er in Nederland de afgelopen jaren tienduizenden publieke laadpalen geplaatst en blijven er steeds meer bijkomen. Er zijn tegenwoordig zelfs snellaadstations waarmee je in korte tijd je accu een flinke boost kunt geven. Je hoeft dus niet bang te zijn om onderweg met een lege accu te stranden. Laden bij een publiek laadpunt is alleen niet de voordeligste manier van laden. Zeker niet als je kiest voor snelladen.

Hoe kun je je Mazda MX-30 dan wel voordelig opladen? Dat doe je door een laadpaal thuis te installeren. Hiervoor heb je wel de ruimte nodig op je eigen terrein om een laadpaal te plaatsen en je auto te parkeren. Op de korte termijn denk je misschien dat een eigen laadstation vooral veel kosten met zich meebrengt. Je moet hem namelijk aanschaffen en laten installeren. Het is daarom in eerste instantie inderdaad een investering, maar zodra deze achter de rug is kun je beginnen met ‘verdienen’. Bij een openbaar laadpunt betaal je namelijk al gauw tussen de 30 en 59 cent per kWh, terwijl je thuis ongeveer tussen de 21 en 35 cent kwijt bent per kWh.

Kan ik mijn auto niet gewoon thuis laden via een stopcontact? Dit is mogelijk, maar dat raden wij ten zeerste af. Ten eerste is het de langzaamste manier van laden, dit kan namelijk oplopen tot ongeveer 17 uur! Daarnaast is deze manier van laden niet geschikt voor regelmatig gebruik. Een wandcontactdoos is namelijk eigenlijk alleen bedoeld voor licht stroomverbruik.

50five - RVM_3245-bewerkt

Deskundig advies en installatie

Wil je een laadpaal om je Mazda MX-30 thuis op te laden? Laat dit dan altijd door professionals installeren. Een laadpaal werkt met hoge stroom en je wil natuurlijk dat de installatie veilig verloopt en je laadpaal het daarna perfect doet. Onze installateurs zijn getraind door de aanbieders van de laadpalen die we aanbieden en als het nodig is sturen we zelfs twee installateurs. Zo zorgen we ervoor dat de installatie altijd binnen één dag is uitgevoerd!

Ben je benieuwd welke laadpaal geschikt is voor jouw situatie? Dan kun je onze keuzehulp invullen. Je ziet dan welke laadpalen het meest geschikt zijn en als je daarna je gegevens achterlaat stellen we een digitale offerte op maat voor je op. Je kunt ook gewoon het onderstaand formulier invullen.

Gegevensverwerking*
Bobbi Content Specialist 50five

Written by Bobbi

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen voor 50five