50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
Subsidie zakelijke ev bestelbus
23 mrt. 2021

Ontvang €5.000 subsidie bij de zakelijke aanschaf van een elektrische bestelbus

Els Content specialist 50five
By Els
  • Read time: 3 minutes
Ondernemers komen vanaf halverwege maart van 2021 in aanmerking voor 5.000 euro subsidie voor de aanschaf of lease van een elektrische bestelauto. De investering van een bestelwagen is fors en daarom zullen vooral kleine ondernemers afwachtend zijn met het investeren in duurzame voertuigen. Het kabinet wil deze groep tegemoet komen, waardoor ook zij kunnen investeren in een elektrische bestelauto. Deze subsidieregeling is daarom een volgende stap om Nederland milieuvriendelijker te maken en om ondernemers hierbij te ondersteunen.

Zero emissie zones

Vanaf 2025 zullen zo’n 30 Nederlandse steden een zero emissie zone hebben ingevoerd voor stadslogistiek. Dat is afgesproken in het klimaatakkoord. Om ondernemers daarin tegemoet te komen is afgesproken dat er ondersteuning komt voor ondernemers die in deze zero emissie zones moeten rijden. Vanaf medio maart in 2021 kunnen zij een subsidie aanvragen tot 5.000 euro voor het aanschaffen of leasen van een uitstootvrije bestelwagen, zo werd officieel bekendgemaakt op 9 februari. Zo slaat het kabinet twee vliegen in één klap: het is goed voor een schoner klimaat in de steden én het helpt ondernemers om de overstap te maken naar elektrische bestelwagens. Deze zijn namelijk duurder in aanschaf, maar uiteindelijk goedkoper in onderhoud en gebruik.

Subsidie zakelijke ev bestelbus blog1

Voorwaarden subsidie

Deze regeling loopt van 2021 tot 2025, zodat ondernemers in 2025 klaar zijn voor het rijden in de emissie vrije zones. Krijgt elke ondernemer dan 5.000 euro voor het aanschaffen of leasen van een elektrische bestelauto? Nee, de uiteindelijke subsidie is afhankelijk van de nieuwprijs van het voertuig. De subsidie is 10 procent van die nieuwprijs, met een maximum van 5.000 euro. Naast deze steun kunnen ondernemers ook nog in aanmerking komen voor fiscale regelingen om het nog aantrekkelijker te maken, zoals de milieu-investeringsaftrek.

Een belangrijke voorwaarde om voor de subsidie in aanmerking te komen is dat de bestelwagen minimaal 100 kilometer uitstootvrij moet kunnen rijden. Daarnaast is er een maximum aantal bestelauto’s per bedrijf waarvoor subsidie aangevraagd kan worden. Verkoop je het voertuig binnen drie jaar? Dan moet de verkregen subsidie voor een deel terugbetaald worden.

Er wordt in totaal 185 miljoen euro voor deze regeling uitgetrokken. In 2021 zal dit 22 miljoen euro zijn. Zijn er al voor 22 miljoen aan subsidies aangevraagd? Dan heb je pech en kun je wachten op het volgende jaar. Het subsidiebedrag zal daarnaast elk jaar teruglopen, want het kabinet verwacht dat er elk jaar goedkopere elektrische bestelwagens op de markt komen.

Meer weten van deze subsidie? Dan kun je terecht bij Verkeer & Waterstaat

Subsidie zakelijke ev bestelbus blog2

Subsidie elektrische auto 2020 zakelijk

Naast deze nieuwe regeling voor bestelauto’s, helpt de overheid op meer manieren mee om elektrisch rijden voor bedrijven toegankelijker te maken. Er zijn diverse subsidieregelingen, zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Met de MIA kun je profiteren van een investeringsaftrek variëndend van 13,5 tot 36 procent van het investeringsbedrag. Met de VAMIL kun je tot 75 procent van de investeringskosten afschrijven.

Een laadpaal valt ook onder een investering in duurzaamheid en kan daarom ook in aanmerking komen voor subsidie. Wanneer jij en/of je werknemers elektrisch rijden of wanneer je bezoekers of klanten hebt die je van dienst wil zijn met laadmogelijkheden, dan kun je hiervoor een subsidieaanvraag doen bij de Rijksoverheid. Om hiervoor in aanmerking te komen moet het investeringsbedrag wel minimaal 2.500 bedragen en moet de laadpaal op eigen terrein komen te staan.

Subsidie elektrische auto 2020 particulieren

Ook voor particulieren zijn er subsidies beschikbaar gemaakt voor elektrisch rijden. Zo is er vanaf 1 juli 2020 de ‘Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren', afgekort de SEPP. Deze subsidie op elektrische auto’s begint bij 2000 euro en kan oplopen tot 4000 euro. Deze 'pot' is voor nieuwe elektrische auto's gekocht in 2021 echter alweer direct leeg. Wel zijn er subsidies voor tweedehands elektrische auto's beschikbaar.Voor een laadpaal thuis zijn er geen landelijke regelingen, maar heeft elke gemeente zijn eigen regeling. In sommige gemeenten kun je een subsidie krijgen voor een laadpaal aan huis. Is dat bij jouw gemeente niet het geval? Dan kun je wel een aanvraag indienen voor een laadpaal op een openbare plek vlakbij je huis.

Laadpalen

Ben je een ondernemer en wil je graag investeren in elektrische bestelwagens? Of wil je je werknemers, bezoekers en klanten beter van dienst zijn? Dan is het slim om te investeren in laadpalen. Zo draag je bij aan een emissievrije toekomst en, in het geval dat je elektrische bestelwagens aanschaft, kun je zo je investering rendabel maken. Ben je geïnteresseerd in het plaatsen van een laadpaal bij je bedrijf? Dan kun je contact opnemen met onze experts. Zij vertellen je alles over de beste oplossing bij jouw situatie en helpen je om de juiste subsidies aan te vragen!

Gegevensverwerking*
Els Content specialist 50five

Written by Els

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen van 50five.