50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
Tesla Powerwall
04 mrt. 2021

Wat is de Tesla Powerwall?

Robin
By Robin
  • Read time: 2 minutes
Ondertussen zijn de auto’s van Tesla niet meer vreemd in het straatbeeld. De populaire elektrische auto’s van het merk zijn te vinden door heel Nederland. Van de Tesla Model 3 waren in 2019 wel 29.948 exemplaren verkocht, wat dit de meest populaire (en volledig elektrische) auto van het jaar maakte. De Tesla Superchargers zijn ook onmisbaar voor de Tesla bezitters, want daar kan je jouw EV in topsnelheid mee opladen. Waar je misschien nog niet mee bekend bent, is de Tesla Powerwall. Hieronder lees je meer!

Wat doet de Tesla Powerwall?

De Tesla Powerwall brengt de energieoplossingen van het bedrijf van de straat naar de mensen thuis. Met de Powerwall sla je energie op een lithium ion batterij, die je later weer kan gebruiken. Bij stroomuitval of andere problemen komt deze goed van pas. Niet alleen je elektrische auto, maar andere elektrische apparaten in huis blijven dan werken. De was kan dus gewoon blijven draaien en het eten in de koelkast zal niet bederven. Natuurlijk kan je ook gebruik maken van jouw energieopslag als er geen sprake is van stroomuitval. In dit geval gebruik je pas weer stroom van je energienet wanneer jouw thuisaccu leeg is. Dit maakt het bovendien een perfecte oplossing voor het moment waarop de salderingsregeling vervalt.

De actuele energieproductie en het energieverbruik kan je volgen via de Tesla-app. Hierin stel je ook voorkeuren in voor jouw Tesla batterij voor onder andere bescherming tegen stroomuitval of energiebesparing.

De Tesla Powerwall prijs

De kosten voor een Powerwall hangen af van jouw individuele energiebehoeften. Bij het bestellen van de Powerwall krijg je de vraag waar je de Tesla thuisaccu gaat plaatsen en hoeveel je maandelijks kwijt bent aan je energierekening. Aan de hand daarvan stelt Tesla een advies op, wat kan betekenen dat ze het gebruik van meerdere Powerwalls aanraden. Zoals je al kan raden, is dit allesbehalve goedkoop. In Europa betaal je €8.240 voor een Powerwall en de installatiekosten zitten daar nog niet eens inbegrepen.

Tesla Powerwall

Het design

Zoals we gewend zijn van Tesla is ook de Powerwall in een strak en minimalistisch jasje gestopt. Door dit ontwerp past deze mooi in iedere woning en is het een nette toevoeging aan het huis. Het is mogelijk om de Powerwall zowel binnen- als buitenshuis te plaatsen doordat de thuisaccu robuust en waterbestendig is. Mocht je de thuisaccu liever binnen in huis plaatsen, maar maak je je zorgen om de veiligheid? Ook daar is over nagedacht, de thuisaccu is namelijk kind- en huisdiervriendelijk.

Opladen met zonne-energie

Of deze thuisaccu de prijs ook echt waard is, hangt grotendeels af van jouw woning. Komt stroomuitval vaak voor, dan is de Powerwall zeker een waardevolle maar prijzige oplossing. Om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen van de thuisaccu, moet je gebruik maken van de zonne-energie functionaliteiten. De thuisaccu van Tesla is te koppelen aan zonne-energie oplossingen en is ook op deze manier op te laden. Naast het feit dat je hier jouw ecologische voetafdruk mee verkleint, bespaar je ook nog eens geld. De Powerwall zou zoveel zonne-energie op moeten kunnen slaan, dat je apparatuur nog dagenlang na stroomuitval zou moeten werken. Het zorgt er bovendien voor dat je overtollige zonne-energie niet hoeft terug te leveren aan het net.

Lees ook: Je auto (bijna) gratis thuis opladen dankzij zonnepanelen

Tesla Powerwall

Het opladen van jouw elektrische auto met de Tesla Powerwall

Wanneer je genoeg energie opslaat in jouw Powerwall, kan je jouw elektrische auto opladen met deze extra energie. Heeft jouw Powerwall zichzelf opgeladen met zonne-energie, dan gebeurt het opladen bijna gratis. Als jouw huis is uitgerust met zonnepanelen, dan is het ook mogelijk om kosteloos te laden met een gewone laadpaal. Zo zijn de laadpalen van Alfen geschikt voor integratie met hernieuwbare energiebronnen.

Voor meer informatie over de ideale laadpaal bij jou thuis kan je onderstaand formulier invullen. Je krijgt dan vrijblijvend advies waardoor je weer een stap dichterbij je eigen laadpaal thuis bent.

Gegevensverwerking*
Robin

Written by Robin

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen voor 50five.