50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
Dynamic Power Management
10 dec. 2020

Wat is Dynamic Power Management?

Bobbi Content Specialist 50five
By Bobbi
  • Read time: 3 minutes
In het kort zorgt Dynamic Power Management ervoor dat de beschikbare stroomcapaciteit optimaal verdeeld wordt. Dit heeft een aantal grote voordelen. NewMotion heeft een unieke module die het stroomnetwerk bij jou thuis op een dynamische manier controleert en aanstuurt. In dit artikel lees je wat dit voor jou op kan leveren.

De module van NewMotion

NewMotion heeft een speciale module voor hun laadpunten voor elektrische auto's. Die zorgt voor Dynamic Power Management. Hierdoor wordt jouw EV altijd zo snel en efficiënt mogelijk opgeladen. Tegelijkertijd loop je geen enkel gevaar dat jouw stroomnetwerk overbelast raakt.

Dynamic Power Management Module

Je elektrische auto opladen met Dynamic Power Management

Een goede verdeling van de stroomcapaciteit resulteert in meer veiligheid en verhoogde prestaties. Je auto zo snel mogelijk opladen is handig, maar in veel gevallen helemaal niet noodzakelijk. Het enige resultaat van razendsnel laden is dat je stroomnetwerk overbelast raakt. Met Dynamic Power Management behoort dat probleem tot de verleden tijd. Want de laadsnelheid wordt op een dynamische manier aangepast op basis van het totale stroomverbruik in je huis.

Heb je nog geen laadpaal voor de deur? Op onze laadpaal thuis pagina lees je wat de mogelijkheden zijn.

Zo werkt de module van NewMotion

Je auto staat regelmatig lange tijd aan de laadpaal voor je deur. Het is dan niet nodig om deze in recordsnelheid op te laden. Gedurende een volledige nacht is de accu van je auto gegarandeerd weer helemaal vol. Het is beter om de beschikbare stroom op een verantwoorde manier te verdelen. Dat is precies wat de module van NewMotion voor jou kan betekenen. Zolang er bij jou in huis veel elektrische apparaten aanstaan, dan laadt je auto minder snel op. Is dat niet het geval, dan gaat zoveel mogelijk capaciteit naar je laadpaal zodat je elektrische auto zo snel mogelijk opgeladen is.

Dynamic Power Management House

Verhoogde veiligheid dankzij Dynamic Power Management

Piekmomenten in stroomverbruik kunnen leiden tot overbelasting van het netwerk. Dat leidt tot onveilige situaties. In het minst ernstige geval valt de stroom uit. Maar overbelasting kan gevaarlijke problemen zoals brand veroorzaken. Dynamic Power Management voorkomt deze problemen zodat onveilige situaties voorkomen worden.

Voor wie is Dynamic Power Management geschikt?

Dynamic Power Management is logischerwijs geschikt voor bezitters van een elektrische auto. Helemaal wanneer dit een exemplaar is die snel oplaadt en daardoor dus veel stroom in een korte tijd gebruikt. Luxe modellen beschikken eigenlijk allemaal over deze optie. Snelladen zal steeds meer de standaard worden voor elektrische auto's. Populaire modellen zoals de BMW i3, de Renault ZOE, Tesla Model S en de Kia e-Soul beschikken al over deze functionaliteit. Met de module van NewMotion zorg je ervoor dat je klaar bent voor de toekomst.

Dit doet de module van NewMotion

De module van NewMotion reguleert de verdeling van stroom bij jou thuis. Dat gebeurt op een actieve manier. Daar komt de term Dynamic Power Management vandaan. Voor een optimale verdeling wordt het stroomverbruik continu gemeten. Daarbovenop weet de module wat de totale capaciteit van je stroomnetwerk is. Op basis van die gegevens stuurt het systeem de overgebleven capaciteit naar de laadpaal van je auto. 's Nachts, wanneer je ligt te slapen en je weinig apparaten aan het staan, is dat meer dan wanneer je overdag veel stroom gebruikt. Dat resulteert in een mooie verdeling zonder piekmomenten en een verhoogde veiligheid bij jou thuis. En dat terwijl je elektrische auto toch nog zo snel mogelijk wordt opgeladen.

Een goed alternatief voor het verzwaren van je netaansluiting

Om je auto snel op te laden hebben de meeste huishoudens een verzwaring van hun netaansluiting nodig. Daar komen uiteraard kosten bij kijken. De installatiekosten betaal je eenmalig. Die zijn afhankelijk van je woning en de huidige situatie van je stroomnetwerk. De prijs van de installatie ligt ongeveer tussen de €200,- en €1600,-. Daar komen de periodieke kosten nog overheen. Die betaal je per maand. Het gaat om een bedrag van €20,- tot €150,-. Het grote voordeel van Dynamic Power Management is dat het verzwaren van je netaansluiting niet meer nodig is. Je bespaart dus een hoop geld en verhoogd tegelijkertijd de veiligheid in je woning.

Verschil tussen Dynamic Power Management en Dynamic Load Balancing

Dynamic Power Management lijkt veel op Dynamic Load balancing. Het grote verschil zit hem in de naam. Zo is het eerste een module specifiek van NewMotion, het tweede daarentegen is een algemene term. Merken als EVBox, Alfen en Smappee bieden tevens Dynamic Load Balancing modules aan. De kosten voor zo'n module zijn eenmalig en vaak relatief laag ten opzichte van het verzwaren van je netaansluiten. Dit is een groot voordeel!

Lees ook: Wat is Dynamic Load Balancing?

Wat moet ik kiezen?

Of je nu kiest voor een module van NewMotion of een andere aanbieder, dat maakt niets uit. Ben je door het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt? Onze adviseurs leggen het je graag nog verder uit. Bovendien is het mogelijk om vrijblijvend advies te winnen! Vul gewoon het onderstaande formulier in en je zult advies op maat ontvangen.

Bobbi Content Specialist 50five

Written by Bobbi

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen voor 50five