50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
Wat is een (e)MSP
17 mrt. 2021

Wat is een (e)MSP?

Robin
By Robin
  • Read time: 2 minutes
Ben je nieuw in de wereld van elektrisch rijden? Dan kom je waarschijnlijk allemaal termen tegen die je nog niet eerder hebt gehoord. MSP is er daar één van. Deze afkorting staat voor Mobility Service Provider. In deze blog leggen we uit wat dat precies is.

Highlights

  • eMSP staat voor e-Mobility Service Provider.
  • MSP’s zijn de aanbieders van laadabonnementen, laadpassen en apps.
  • Via een MSP kun je onder andere je verbruik inzien en de kosten automatisch laten verrekenen met bijvoorbeeld je werkgever.
  • Het is verstandig om maandelijks te kijken welke MSP de meest gunstige voorwaarden heeft.

Mobility Service Providers

(e)MSP’s zijn organisaties die laadabonnementen, laadpassen en/of apps verkopen. Deze organisaties hebben weer overeenkomsten afgesloten met de aanbieders van laadpalen. Op die manier kun je met jouw laadpas gebruikmaken van openbare laadpalen. Vaak betaal je een kleine vergoeding voor het gebruik van een laadpas, dit kan maandelijks, per kWh of per laadsessie zijn. Het is dus belangrijk om je hier goed over in te lezen, zodat je niet duurder uit bent dan nodig is.

MSP nodig voor thuisladen?

Wanneer je een eigen laadpaal hebt, dan zijn er verschillende manieren om deze te gebruiken. Zo kun je kiezen voor een laadpaal met abonnement. Het voordeel daarvan is dat je de oplaadkosten automatisch zakelijk kunt laten verrekenen. Vaak kun je dezelfde laadpas zowel thuis als bij openbare laadpunten gebruiken. Wil je thuis een lekker simpel laadsysteem? Dan kun je kiezen voor Plug & Charge. Je auto laadt dan meteen op als hij gekoppeld is aan de laadpaal, waardoor je geen abonnement nodig hebt.

Mobility Service Provider (MSP)

Welke MSP kies je?

Er zijn veel verschillende laadpas aanbieders met abonnement, ofwel MSP’s. Met de meeste kun je terecht bij een groot deel van de Nederlandse en Europese openbare laadpunten. Toch is het verstandig om dit te controleren voordat je een abonnement afsluit. Zo voorkom je dat je met een lege accu komt te staan, omdat je laadpas niet geschikt is voor het laadpunt waar je bent gestrand.

Laadsessies verrekenen

Wanneer je jouw rekeningnummer (of die van je werkgever) koppelt aan je laadpas, dan worden laadsessies automatisch verrekend. De laadpas aanbieder (MSP) verrekent dit dan weer met de laadpaal beheerder (Charge Point Operator). Welke prijs jij (of je werkgever) dan betaald? Dat is afhankelijk van de prijs per kWh die op de laadpaal staat ingesteld. Deze kan variëren, maar je kan ervan uitgaan dat openbaar laden altijd duurder is dan thuis laden.

Lees ook: Welke laadpas moet je kiezen?

Mobility Service Provider

Waarom werkt het niet?

Je staat bij een laadpaal, maar het lukt niet om je auto op te laden. Dit kan aan verschillende dingen liggen. Zo moet je de meeste laadpassen activeren. Heb je dit niet gedaan? Check dan even bij de MSP of je laadpas wel actief is. Wel geactiveerd? Dan kan het zijn dat de laadpaal provider geen overeenkomst heeft met jouw MSP. Dat is waarom het voor het uitkiezen van een laadpas aanbieder belangrijk is om te checken voor welke laadpalen hij geschikt is. Tot slot kan het zo zijn dat de je een nieuwe laadpas hebt die nog niet geregistreerd staat bij de laadpaal. Om dit op te lossen kan de MSP de kaartinformatie naar je toesturen, zodat de laadpaal provider je verder kan helpen.

Bijbehorende app

Heb je gekozen voor een laadpas met abonnement? Dan kun je vaak gebruik maken van een bijbehorende app, waarmee je inzicht hebt in je verbruik en gemaakte kosten. Meestal kun je deze abonnementen maandelijks opzeggen. Een goede tip? Vergelijk elke maand de verschillende MSP’s met elkaar, zodat je verzekerd bent van de aanbieder met de beste voorwaarden. De verschillen tussen de aanbieders kunnen namelijk groot zijn, dus het is een kleine moeite die goed beloond wordt.

Laadpaal thuis

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog weer een beetje wijzer geworden en voel je je steeds meer thuis in de wereld van elektrisch rijden. Wil je thuis een laadpaal met een MSP, zodat je kan profiteren van alle voordelen die daarbij horen? Zoals het automatisch verrekenen van de kosten en het inzien van je verbruik. Wij geven je daar graag advies over. Het is sowieso verstandig om een laadpaal deskundig te laten installeren, dan weet je zeker dat het veilig gebeurt en je laadpaal meteen klaar is voor gebruik. Als je je gegevens hieronder achterlaat dan stellen we vrijblijvend een digitale offerte op maat voor je op!

Robin

Written by Robin

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen voor 50five.