50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
slimme laadpaal
02 mrt. 2021

Wat is een slimme laadpaal?

Joost
By Joost Gerrits
  • Read time: 3 minutes
De term komt steeds vaker voorbij: slimme laadpalen. Maar wat maakt een laadpaal ‘slim’? En wat zijn de voordelen van een slimme laadpaal? Wij leggen het je graag uit.

Highlights

  • Slimme laadpalen hebben extra functies die werken via online software en verbonden kunnen zijn met je wifi-netwerk in huis.
  • Slim laden is vaak voordeliger, doordat een slimme laadpaal rekening houdt met daltarieven.
  • Met een slimme laadpaal kun je je energieverbruik bijhouden en een automatische declaratie per mail laten versturen.
  • Bij een slimme laadpaal hoort een app, waarmee je de slimme functies kunt aansturen.

Wat maakt een laadpaal slim?

Zoals je tegenwoordig ‘slimme’ horloges hebt, heb je ook ‘slimme’ laadpalen. Het slimme zit hem in de extra functies die werken via online software. Wat voor functies dat dan zijn? Het bijhouden van het energieverbruik tijdens een laadsessie bijvoorbeeld en het verwerken van deze data tot handige toepassingen. Je kunt daarbij denken aan een handig overzicht van je energieverbruik, waardoor je maandelijks of jaarlijks het verbruik kunt meten. Vervolgens kan er automatisch een declaratie per mail gestuurd worden.

Daarnaast kunnen slimme laadpalen verbonden zijn met het wifi-netwerk in huis en communiceren met je elektrische auto en de app, en kun je gebruikmaken van dynamic load balancing. Heb je zonnepanelen op je dak? Dan kun je je slimme laadpaal hieraan koppelen en dit naar wens instellen. Bijvoorbeeld dat de lader alleen zonne-energie gebruikt of juist niet.

Bijbehorende slimme app

Bij een slimme laadpaal hoort een slimme app. Deze app zorgt ervoor dat je alle slimme functies van de laadpaal kunt gebruiken. Wat dacht je van het starten van een laadsessie vanuit je luie stoel in huis? Of het instellen van een laadtarief voor gasten die gebruikmaken van je laadpaal? Dit laatste is mogelijk wanneer je gebruikmaakt van meerdere laadpassen. Je kunt dan met de laadpas de laadpaal ontgrendelen en zo het verbruik per persoon (laadpas) bijhouden.

bord laadpaal

Abonnement of toch niet?

Vaak moet je voor deze functies wel een abonnement hebben, maar er zijn ook laadpaal fabrikanten waarbij dit niet nodig is. Bij Alfen geven zij jou de optie om zelf een partij voor load balancing te kiezen. Dat scheelt weer in de maandelijkse kosten!

Slim laden is voordeliger

Een ander voordeel van slimme laadpalen is dat ze weten wanneer de stroom goedkoper is. Hierdoor bespaar je op de laadkosten. Stel je komt om vijf uur terug van je werk en hangt je auto meteen aan de lader. Het laden kost bijvoorbeeld acht uur, waardoor je om een uur ‘s nachts al een volle accu hebt. Je hebt de auto pas de volgende ochtend weer nodig en tussen elf uur ‘s avonds en zeven uur ‘s ochtends kun je voor een daltarief laden. Een slimme lader houdt hier rekening mee, zodat je bespaart op de laadkosten en je het elektriciteitsnetwerk ontziet tijdens de avondpiek. En dat terwijl je ‘s ochtends alsnog met een volle accu van huis gaat. Dat noemen we slim!

AC-DC laden

Klaar voor de toekomst

Met een slimme laadpaal ben je klaar voor de toekomst. Zo zijn ze perfect te combineren met een smart home en zijn er al laadpalen die werken met gezichtsherkenning en te bedienen zijn met handgebaren. Ook zijn er laadpalen waarmee je de energie uit je zonnepanelen kunt opslaan in de accu van je auto en ze op die manier weer kunt terugleveren aan het huis. Wij verwachten dat de ontwikkeling van deze slimme laadpalen blijft doorzetten en ze alleen maar slimmer gaan worden. Zo wordt elektrisch rijden steeds leuker, aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker.

Liever back to basic

Hoewel gebruiksgemak voorop staat bij de meeste slimme laadpalen, zijn er ook mensen die liever een zo’n eenvoudig mogelijke laadpaal willen. Herken je jezelf daarin? Dan is een Plug & Charge laadpaal ideaal. Dit is een offline laadpaal, waar je je auto alleen op hoeft aan te sluiten (Plug) en vervolgens meteen kunt laden (Charge). Hiervoor hoef je je niet eerst aan te melden via een app of laadpas. Het voordeel is dat dit lekker snel gaat, maar het nadeel is dat de slimme functies ontbreken. Wanneer je een laadpaal thuis als particulier gebruikt, kan dat juist ook weer een voordeel zijn. Lekker eenvoudig in gebruik en voordeliger in aanschaf dan een slimme laadpaal.

Slimme laadpaal thuis

Heb je een elektrische auto en ruimte om deze op eigen terrein te parkeren? Dan is een laadpaal thuis ideaal. Je hebt dan altijd een beschikbare laadpaal om je auto op te laden en rijdt elke ochtend met een volle accu van huis. Wil je graag een slimme laadpaal? Dat snappen wij heel goed en we helpen je daar graag mee. Slimme laadpalen werken met hoge stroom, dus ga niet zelf aan de slag met de installatie zonder de specifieke technische kennis. Onze 50five installateurs zijn gecertificeerd en getraind door de aanbieders van laadpalen die wij aanbieden. Hierdoor ben je verzekerd van een goede en veilige installatie. We sturen meestal twee installateurs jouw kant op, zodat de installatie altijd binnen één dag uitgevoerd is. Benieuwd welke slimme laadpaal het beste bij jouw situatie en wensen past? Vul dan onze laadpaal keuzehulp in.

Ook kun je je gegevens hieronder achterlaten, dan stellen we vrijblijvend een digitale offerte op maat voor je op.

Gegevensverwerking*
Joost

Written by Joost Gerrits

Joost houdt zich graag bezig met de wereld van EV! Al zijn bevindingen, nieuwtjes, tips en tricks deelt hij door middel van leuke en informatieve blogs.