Sluiten
Binnen 2 weken geïnstalleerd
Gecertificeerde installateurs
Zakelijke financiering mogelijk

Wat is het verschil tussen AC of DC laden?

Laatste aanpassing: 4 maanden geleden

Bij AC/DC denk je misschien eerder aan een hardrockband dan aan je elektrische auto, maar toch zijn AC en DC ook belangrijke termen als het om het opladen van je elektrische auto gaat. De ene stroom is namelijk de andere niet. De meeste laadpalen werken met AC (Alternate Current) stroom, maar er zijn ook oplaadstations die met DC (Direct Current) stroom werken. Wat is het verschil tussen deze twee? En in welke gevallen is AC of DC stroom beter?

AC stroom: ook wel wisselstroom

De meeste laadpalen werken op AC stroom, oftewel wisselstroom. In Europa wordt deze stroom gebruikt voor gebruikersaansluitingen en dit is dus de soort stroom dat direct uit het net gehaald kan worden. Dat is prima voor het opladen van je elektrische auto. Wisselstroom kan alleen niet in een batterij of accu worden opgeslagen, dus deze elektriciteit wordt in de auto met een ingebouwde omvormer omgezet in DC stroom, dat wel opgeslagen kan worden. Dit is de reden dat AC-laden voordeliger is dan DC-laden.

Een AC-laadpaal kost minder in aanschaf en ook de aansluitkosten liggen lager dan een DC-laadpaal. Er hoeft bij een AC-laadpaal geen omvormer te worden geïnstalleerd, wat de kosten een stuk lager houdt. Een AC-laadpaal heeft een vermogen tussen de 3,7 en 22 kW. De precieze laadsnelheid is niet alleen afhankelijk van het type laadpaal, maar ook van de aangekoppelde auto.

AC-laden is prima als jouw auto langere tijd stil kan staan om op te laden. Dit is bijvoorbeeld op je eigen oprit of bij je werk het geval. Hier hoef je immers niet binnen afzienbare tijd weer met een volle accu de weg op. AC-laadpalen zijn dan ook het soort laadpalen dat het meest gebruikt wordt.

DC stroom: ook wel gelijkstroom

Gelijkstroom heeft minder weerstand dan wisselstroom en daardoor kun je met deze elektriciteitssoort sneller laden. DC-laders worden daardoor ook wel snelladers genoemd. Natuurlijk moet ook bij deze soort laders van AC DC stroom gemaakt worden. Bij snelladers wordt dit niet door de auto gedaan, maar door een omvormer die in de oplader zit. Hierdoor is de stroom die naar de auto gaat al de ‘snelle’ DC-stroom. Dit maakt het laden een stuk sneller dan laden bij een reguliere laadpaal, maar het is ook wel een stukje duurder.

Niet alleen wordt er meer capaciteit van het stroomnet gevraagd, ook zijn de laadpaal en de stroomaansluiting duurder in aanschaf en installatie. Het laadvermogen van een DC-laadpaal is meestal 50 kW, maar er zijn ook nog krachtigere snelladers. Ook bij dit soort oplaadpunten is de daadwerkelijke laadsnelheid afhankelijk van de aangekoppelde auto. Een aantal oudere types elektrische auto is niet geschikt voor DC-laden.

Heb je een wat ouder model? Kijk dan eerst goed na of jouw auto laden op gelijkstroom wel aan kan. Snelladen is vooral erg geschikt voor als je auto onderweg bijgeladen moet worden. Zo hoef je geen uren ergens te stoppen om toch weer met een volle(re) accu op weg te gaan.

Lees ook: Hoe lang duurt het om een elektrische auto op te laden?

Wanneer kies je voor AC of DC laden?

Wanneer je voor welke soort stroom kiest is dus voornamelijk afhankelijk van de snelheid waarmee je jouw voertuig wilt opladen. Als je alle tijd hebt is het goedkopere AC-laden de prima optie, maar als je onderweg bent en snel weer door wilt kunnen rijden heb je hier niet altijd tijd voor. Dan is laden met gelijkstroom de oplossing waar je naar op zoek bent. Je betaalt hier dus wel wat meer voor, maar dan ben je wel snel weer op weg. Het is maar net waar op dat moment jouw voorkeur naar uitgaat.

In Nederland staan nu meer dan 50.000 openbare laadpalen en daarvan zijn er maar iets meer dan 1000 geschikt voor snelladen. In Europa zijn dat 20.000 snellaadpunten, van de 170.000 oplaadpunten in totaal. Je zult dus een stuk vaker een AC-lader tegenkomen dan een DC-lader.

De voorkeur van de meeste mensen zal over het algemeen ook uitgaan naar het goedkopere AC-laden. Alleen in gevallen waarin je echt snel een vollere accu nodig hebt om op je plaats van bestemming te komen is DC-laden wel echt een geweldige uitkomst.

Kies thuis altijd voor AC-laden

Als je thuis een laadpaal wil laten installeren is het dus altijd verstandig om voor een reguliere AC-laadpaal te kiezen. Thuis heb je immers alle tijd om je auto rustig op te laten laden. Een DC-laadpaal is echt bedoelt als laadpaal voor onderweg en zul je dus langs bijvoorbeeld de snelweg tegenkomen.

Laadpalen voor thuis komen wel in allerlei soorten en maten. Welke AC-laadpaal het beste is voor jouw situatie is afhankelijk van een aantal factoren. Onder andere het type auto, maar ook jouw voorkeuren in functies van de laadpaal spelen daarin een rol. Heb je een beetje hulp nodig bij de keuze voor een laadpaal? Wil je persoonlijk en vrijblijvend advies van onze experts? Vul dan het onderstaande formulier in:

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen