50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
graafwerk laadpaal
22 okt. 2020

Wat komt er kijken bij het graafwerk voor een laadpaal?

Joost
By Joost Gerrits
  • Read time: 3 minutes
Elektrisch rijden vereist een laadpunt op je auto op te kunnen laden. Zonder een laadpunt krijgt je elektrische auto geen elektriciteit en kom je niet ver. Dat kun je doen bij een openbare laadpaal, maar een laadunit bij je thuis betekent dat je kiest voor de goedkoopste manier van opladen. Voor er echter een laadpaal is gerealiseerd, is er al heel wat werk verzet. Dit laat je bij voorkeur over aan de professional om zo elk mogelijk risico uit te sluiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het ingraven van de kabels?

Denk goed na waar de laadpaal geplaatst moet worden

Vooropgesteld: bij de installatie van een laadpaal werk je met hoge spanning en stroom. Alleen daarom al is het niet verstandig om zelf een laadpaal te gaan installeren, iets waarvoor je overigens ook certificeringen nodig hebt. Behalve dat er kabels getrokken moeten worden en de paal aangesloten moet worden, moeten er ook in de meterkast de nodige aanpassingen gedaan worden. Daarnaast is er graafwerk nodig met de juiste diepte.

Voor er graafwerk uitgevoerd kan worden, moet het duidelijk zijn waar de laadpaal geplaatst gaat worden. Dit is belangrijk voor de afstand tussen de meterkast en de laadpaal en dus ook voor de kosten die het installeren van de laadpaal zullen zijn. Is dit een langere afstand, dan zal logischerwijs een langere kabel gelegd moeten worden. Hoe langer de kabel, hoe hoger de kosten. Ook de kosten voor het graafwerk zullen dan oplopen.

Lees ook: Kosten laadpaal thuis

De laadpaal krijgt altijd een directe aansluiting op de meterkast

Wanneer ons installateur langskomt krijgt de laadpaal altijd een directe aansluiting op de meterkast. Hiervoor zijn vaak enkele werkzaamheden nodig aan de meterkast, wat varieert per situatie. Dit werk kunnen we voor je inschatten op basis van enkele foto’s.

Als de installateur de meterkast in orde heeft gemaakt, zal hij een muurdoorboring maken. Daardoor kunnen de kabels van de meterkast naar buiten worden getrokken. Deze kabels worden buiten ingegraven als je kiest voor een laadstation op een paal en geen wandmodel. Dit is een relatief simpele handeling, al is de hoeveelheid werk en materiaal sterk afhankelijk van de afstand tussen de meterkast en de laadpaal.

Lees ook: Kies je voor een wandmontage of een laadstation op een paal?

graafwerk laadpaal

De geïnstalleerde laadpaal wordt altijd op werking getest

Na het graafwerk en het leggen van de kabel kan de laadpaal geïnstalleerd worden. Die paal wordt op de plek die jij gekozen hebt geplaatst en daarna worden de kabels op de paal aangesloten. In alle gevallen zal de professional na de plaatsing samen met jou de werking testen en ook uitleggen. Als alles naar tevredenheid van jou als gebruiker werkt, keert de installateur huiswaarts.

Graafwerkzaamheden en andere installatiekosten

Het is zo niet te zeggen wat het aanleggen van een laadpunt thuis je precies gaat kosten. Dit is sterk afhankelijk van een aantal factoren: heb je bijvoorbeeld een 1-fase of een 3-fase aansluiting en wat is de afstand tussen de meterkast en de laadpaal. Is die groter en moet er dus ook verder gegraven worden, dan lopen de kosten op. Ook hangt het ervan af of er extra onvoorziene werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Die proberen we wel zoveel mogelijk af te dekken voor we bij je arriveren voor een zo compleet mogelijke offerte.

Houd er rekening mee dat de installatie van een laadpaal minimaal €300 kost, maar dat dit ook veel duurder kan zijn. Het is volledig afhankelijk van de situatie en de hoeveelheid werkzaamheden. Om die kosten zo goed mogelijk vooraf in kaart te brengen vragen we je daarom tijdens het offerteproces om zo veel mogelijk relevante informatie.

Let wel, dit is exclusief de aankoop van de laadpaal zelf. Wat die laadpaal kost is natuurlijk ook afhankelijk van welke paal je precies koopt en voor welke opties je kiest.

Het mooie is dat je de investering snel terug gaat verdienen

Inderdaad, de graafwerkzaamheden en de installatiekosten vragen een investering. Het mooie is echter dat je deze investering terug gaat verdienen. Er zullen vrijwel altijd de nodige werkzaamheden uitgevoerd moeten worden om de kabel richting de meterkast weg te werken en de installatie veilig uit te voeren. Als je kiest voor een laadpaal zo dicht mogelijk bij je huis, dan zullen er beduidend minder graafwerkzaamheden uitgevoerd hoeven te worden en dat scheelt je weer in de kosten uiteindelijk. In dat geval kun je dit geld eventueel gebruiken om een meer geavanceerde laadpaal te kopen. Bij je thuis een laadpaal installeren? Laat je gegevens hieronder achter en we nemen contact met je op over de mogelijkheden binnen jouw situatie.

Joost

Written by Joost Gerrits

Joost houdt zich graag bezig met de wereld van EV! Al zijn bevindingen, nieuwtjes, tips en tricks deelt hij door middel van leuke en informatieve blogs.