50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
Welke auto's hebben de beste prijs-actieradius verhouding?
18 jan. 2021

Wat is de beste elektrische auto betreft prijs-actieradius verhouding?

Els Content specialist 50five
By Els
  • Read time: 3 minutes
Dat elektrisch rijden steeds populairder wordt, wisten we al. Afgelopen jaar was 20,6 procent van de verkochte auto’s in Nederland een volledig elektrisch model. Ook het aantal laadpalen blijft op een rap tempo toenemen om in alle laadbehoeften te voorzien. Toch is het rijden in elektrische auto nog relatief nieuw en is niet iedereen bekend met de termen op dit gebied. De actieradius is een van de belangrijkste aspecten om op te letten bij het aanschaffen van een EV. Dit bepaalt namelijk hoe ver jij kan rijden voordat de accu weer moet worden opgeladen. Welke EV’s hierin uitblinken in prijs-kwaliteit verhouding, lees je hieronder.

Highlights

  • De Kia e-Soul van 64 kWh heeft de beste prijs-actieradius verhouding met 96,14 euro per kilometer.
  • Het is belangrijk om ook naar andere factoren te kijken dan de actieradius bij het zoeken naar een elektrische auto, zoals de fase aansluiting.
  • Met een laadpaal thuis is een 1-fase aansluiting vaak voldoende.

Hoe groot moet de actieradius van mijn elektrische auto zijn?

Het is lastig om te weten welke actieradius nou het beste bij jou past. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je helpen met het maken van je beslissing. Ten eerste kijk je naar je gemiddelde rijgedrag: waar ga je precies heen? Gebruik je je auto voornamelijk om door de stad te rijden en boodschappen te doen? Of moet je juist een flinke afstand afleggen naar je werk? Misschien zijn de jaarlijkse auto-tripjes naar Italië iets om buiten beschouwing te laten, want is het ook écht nodig om met de auto te gaan? Gemiddeld gezien rijden Europeanen 30 km per dag, dus kijk of jij hier in de buurt van komt en zoek vanuit daar verder. Als je voornamelijk in Nederland rijdt, dan is een grote actieradius vaak niet nodig. Ons land is namelijk niet zo groot, dus de korte reisafstanden zijn erg geschikt voor EV’s.

Wat is de beste elektrische auto kijkend naar prijs-actieradius verhouding?

Elektrische auto’s zijn een echte investering. Ze zijn vrijwel in alle gevallen duurder dan auto’s die rijden op fossiele brandstoffen, dus het kan eng zijn om de sprong te wagen. Probeer de actieradius van elektrische auto’s alleen niet als een beperking te zien. Benzine- en dieselauto’s moeten ten slotte ook worden volgegooid met benzine en Nederland heeft een goed laadnetwerk.

Wat is de beste elektrische auto als we kijken naar de prijs-actieradius verhouding? Er zijn een aantal merken die goed zijn in het maken van EV’s die een redelijke prijs-actieradius aanbieden. Vooral Kia en Hyundai blinken hierin uit. Kijk bijvoorbeeld naar de Kia e-Soul van 64 kWh. Deze EV heeft een fiscale waarde van 35.570 euro en een actieradius van 370 km. Dit betekent een prijs per kilometer van 96,14 euro, wat nog lang niet zo gek is. De Hyundai KONA Electric 64 kWh heeft een fiscale waarde van 40.715 euro en daar krijg je een actieradius van 400 km voor terug. De prijs per kilometer is dan 101,79 euro. Ook scoren de Renault Zoe ZE50 R110, Volkswagen ID.3 Pro Performance en Opel Corsa-e goed op dit lijstje. Of deze auto’s dan voldoen aan verdere eisen die je hebt, is weer een ander verhaal.

Hieronder een overzicht:

Overzicht prijs vs actieradius EV autos

Let op de fase aansluiting

Een van deze eisen kan zijn het type aansluiting. Zo kunnen EV’s een 1-fase of 3-fase aansluiting hebben, wat de laadsnelheid aanzienlijk beïnvloedt. Met een 1-fase aansluiting komt er via één kabel, dus de fase, 230 V binnen. Bij 3-fase is dit 230 V via drie kabels. Je kan dus al raden dat je met 3-fase je elektrische auto een stuk sneller oplaadt.

Een paar van de bovengenoemde EV’s die een redelijke prijs-actieradius verhouding hebben, beschikken bij instapmodellen soms alleen over een 1-fase lader. Dit betreft onder andere elektrische auto’s van Kia. De Hyundai KONA Electric is dan wel weer uitgerust met een 3-fase lader, waardoor deze auto een betere optie is als laadtijd belangrijk is voor jou.

hyundai-kona-eletric-min.jpg

Een laadpaal thuis of openbaar laden

Nog een factor om te overwegen is of je voornamelijk thuis gaat laden of in het openbaar. Misschien heb je zelf geen oprit en bestaat er geen mogelijkheid om een laadpaal thuis te installeren. In zo’n geval is de aanschaf van een auto met 3-fase aan betere keus. Als je niet langdurig kan parkeren op een bepaalde plek, is je auto alsnog goed opgeladen.

Wanneer je de mogelijkheid hebt om een laadpaal thuis te installeren, dan verandert de zaak. Als je vooral thuis oplaadt, volstaat een 1-fase lader in veel gevallen voldoende. Je koppelt je elektrische auto in de avonduren aan de laadpaal en rijdt in de ochtend weg met een volle accu. Daarnaast is thuis laden vele malen goedkoper dan bij een publieke laadpaal en hoef je niet te wachten tot er een plek vrijkomt. Daarom is het zeker aan te raden te investeren in een eigen laadpaal als dit mogelijk is.

Zoals je al verwacht is er veel keus op het gebied van laadpalen. Wij helpen je daarom graag met het maken van deze keuze. Vul onderstaande offerte vrijblijvend in, en kijk welke laadpaal het beste bij jou past!

Els Content specialist 50five

Written by Els

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen van 50five.