50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
auto wordt opgeladen met zonnepanelen
11 nov. 2020

Zonnepanelen en bidirectioneel laden

Bobbi Content Specialist 50five
By Bobbi
  • meer dan 2 jaar geleden
  • Read time: 3 minutes
Uw wasmachine laten draaien met behulp van een elektrische laadpaal? Het klinkt misschien wat vreemd, maar het is sinds enige tijd mogelijk! Laadpalen zullen in de toekomst dus niet alleen uw auto opladen, maar tegelijkertijd ook de energie uit uw auto gebruiken om het scala aan elektrische apparaten in uw huis mee te bedienen. Laadpalen worden steeds intelligenter en passen de manier waarop zij laden dan ook aan op de omstandigheden.

Zo is het sinds enkele jaren al mogelijk voor bepaalde elektrische auto’s om stroom terug te leveren aan het net. Dit wordt gedaan met behulp van een bidirectionele laadpaal, die het mogelijk maakt om 'twee richtingen' op kan laden. Hierdoor kan de zelfopgewekte zonne-energie op een later moment gebruikt worden. Dit zou in Nederland ideaal zijn, want hier schijnt helaas niet elke dag de zon, dus de opslag van deze energie is dan ook cruciaal. Echter laat het Nederlandse electriciteitsnet bidirectioneel laden nog niet toe. Het is dus nog een beetje 'toekomstmuziek'.

Bent u in het bezit van zonnepanelen? Dan is een laadpaal die kan samenwerken met de zonnepanelen wel interessant. Weten welke laadpaal deze manier van laden ondersteunt? Lees dan snel verder.

Lees ook: Elektrische auto opladen met zonnepanelen

Laten we eerst wat dieper in gaan op bidirectioneel laden

Het klinkt in ieder geval al erg chic, maar wat houdt bidirectioneel laden nou precies in? Bij bidirectioneel laden, ook wel Vehicle-to-Grid (van auto naar netwerk) of V2G genoemd, kan uw elektrische auto met duurzame energie volgeladen worden door middel van zonnepanelen. Wanneer er bijvoorbeeld weinig elektriciteit beschikbaar is tijdens pieken in het energienet, kan deze opgeslagen energie ontladen worden, waardoor uw elektrische auto alsnog volledig opgeladen kan worden. Hiervoor heeft u niet alleen een speciale laadpaal nodig, maar ook een auto die bidirectioneel laden ondersteunt. Op dit moment zijn er nog weinig modellen op de markt die dat kunnen, maar in de toekomst zal dit steeds gebruikelijker worden.

Lees ook: Wat is bidirectioneel laden en peak-shaving?

zonnepanelen en bidirectioneel laden

Welke laadpaal werkt nu al met bidirectioneel laden?

Meestal staan de elektrische auto’s in de schijnwerpers en vallen de laadstations een beetje op de achtergrond, maar begin dit jaar werden de rollen omgedraaid. De Wallbox Quasar, onthuld op CES (Consumer Electronics Show) 2020, stond begin 2021 namelijk in het middelpunt van belangstelling. En dat was niet voor niets! Het laadstation ziet er ten eerste érg aantrekkelijk uit en kan ten tweede je huis van stroom voorzien. De Quasar is niet de eerste bidirectionele oplader op de markt, maar het is wel de eerste oplader die ontworpen is voor residentieel gebruik. Dat betekent dus dat wanneer de stroom in huis uitvalt, uw elektrische auto op de oprit ineens verandert in een reservebatterij op wielen. Hierdoor blijft uw wifi live, de wasmachine draaien en de koelkast ijskoud. Hoewel deze functie momenteel nog niet live is, is het wel een leuk vooruitzicht op de toekomst.

Let op: De huidige Nederlandse regelgeving ondersteunt helaas nog geen bidirectioneel laden voor consumenten. Het is nog dus niet mogelijk om aan deze aanvragen te voldoen.

De belangrijkste kenmerken en voordelen van Quasar op een rijtje

  • Opladen in twee richtingen: Wallbox’s Quasar is de eerste bidirectionele oplader voor thuis die werkt met deze geavanceerde technologie. Voorheen was de bidirectionele technologie slechts beschikbaar voor een een klein publiek, doordat de prijzen torenhoog lagen. De Wallbox Quasar maakt het nu ook voor consumenten mogelijk een bidirectionele oplader in huis te nemen en dat voor een aanzienlijk lagere prijs dan dat de concurrenten hanteren.

  • Duurzaam verbruik: Quasar is ook compatibel met zonne- en batterijopslagsystemen voor de ultieme optimalisatie tussen uw huis, voertuig, opwekking van energie en het elektriciteitsnet. Het biedt de unieke mogelijkheid om overtollige energie op te slaan in uw elektrische auto, waarna u deze energie weer kunt gebruiken wanneer dit nodig is.

  • Bespaar geld op lange termijn: De Wallbox Quasar brengt nieuwe technologie in huis en is ook de enige oplader die in staat is om in de loop van de tijd uw investering terug te verdienen. Het systeem houdt uw energieverbruik precies bij. Dit is te vergelijken met de manier waarop zonnepanelen te werk gaan.

  • Bediening met een app: De Quasar is te bedienen met een mobiele app (iOS en Android) en een energie beheerplatform waarmee u het bidirectionele gebruik kunt beheren. Het werkt samen met je elektriciteitsnet en energie beheersysteem in huis. Denk hierbij aan een slimme thermostaat en smart verlichting. Daarnaast kun je in de app eenvoudig parameters instellen voor het gebruik van uw EV-batterij, waardoor u nooit bang hoeft te zijn dat de batterij van uw auto leeg is.

  • Gemakkelijk toegankelijk met gezichtsherkenning, touchscreen en gebarenherkenning: De Quasar beschikt ook over optionele geavanceerde gezichts- en gevarenherkenning. Dit is handig bij het geven van toegang en zorgt daarnaast voor een extra laagje veiligheid. Onbevoegden kunnen op deze manier namelijk geen gebruik maken van uw laadstation. Naast gezichtsherkenning kunt u ook met de Quasar verbinden door middel van Bluetooth, de Wallbox-app en RFID.

zonnepaneel bidirectioneel laden

Vraag een vrijblijvende offerte aan voor laden op zonnestroom

Hebt u zonnepanelen en wilt u deze laten samenwerken met een laadstation? Zoals eerder gesteld wordt bidirectioneel laden nog niet ondersteund in Nederland voor consumenten. U kunt wel gebruik maken van Wallbox Eco Smart. Dit zorgt ervoor dat u zelfopgewekte elektriciteit kunt gebruiken om uw EV op te laden!

Vraag hieronder vrijblijvend een offerte aan voor een laadpunt thuis en onze specialisten helpen je graag verder.

Bobbi Content Specialist 50five

Written by Bobbi

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen voor 50five