50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo

Laadpaal in Utrecht

Het aantal elektrische rijders in Utrecht blijft toenemen. De gemeente wil bijdragen aan een beter klimaat en moedigt elektrisch rijden dan ook aan. De stad heeft hier zelf een bijdrage aan geleverd door het actieplan schoon vervoer. Zo zijn er elektrische varianten gekomen van verschillende voertuigen (zoals elektrische veegwagens), wordt het openbaar vervoer aangestuurd door elektriciteit en worden ondernemers die gebruik maken van ‘schoon vervoer’ ondersteunt. Ook zijn er laadpalen geplaatst in de stad waar nodig. Meer willen weten over de laadsituatie in Utrecht? Wij helpen u graag verder. Wilt u weten welke laadpaal het beste past bij u? Gebruik dan snel de laadpaal keuzehulp.
Foto langs het kanaal in Utrecht met zicht op de Domtoren
Gracht in Utrecht

Openbare laadpunten in Utrecht

In Utrecht zijn er veel openbare laadpalen beschikbaar voor elektrische auto’s, wat nodig is in dit soort dichtbevolkte steden. De mensen die woonachtig zijn in en rondom het centrum hebben dan vaak ook geen oprit, dus het is nodig dat er een goede dekking van publieke laadpalen is. De gemeente heeft deze goed verspreid over de hele stad.

Actueel overzicht laadpalen
De gemeente Utrecht heeft een kaart waarop de openbare oplaadpunten en hun beschikbaarheid op te vinden zijn.

50five laadpas en 50five app
Om gebruik te maken van de openbare laadpunten in Utrecht, moet u in het bezit zijn van een geldige laadpas. Wist u dat wij onze eigen laadpas hebben met de bijbehorende 50five app? Onze laadpas heeft transparante tarieven en een erg brede dekking. Hierdoor kunt u gemakkelijk en voordelig openbaar laden!

Regels rondom publieke laadpalen
Wanneer er een laadpaal staat bij een parkeerplek, is deze plek uitsluitend bedoeld voor elektrische auto’s. Dit wordt vaak aangegeven met een verkeersbord. Parkeert u uw benzine- of dieselauto op zo’n dergelijke plek, dan riskeert u een boete. Let op de volgende punten om een boete te voorkomen:

  • Uw elektrische auto moet aangesloten zijn op de laadpaal.

  • U moet beschikken over een laadpas.

  • In een ‘betaald parkeren’ gebied moet u parkeergeld betalen of een parkeervergunning hebben.

Als u in Utrecht woont en een eigen parkeerplaats heeft, dan is het niet mogelijk een parkeervergunning aan te vragen om te staan bij een openbare laadpaal.

Laadkracht publieke laadpalen
De minimale laadkracht van de publieke laadpalen is 3,7 kW. De laadtijd wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals het type kabel dat u gebruikt, het bouwjaar van uw auto en hoeveel auto’s er tegelijk aan het laden zijn.

Laden in Utrecht
Eigen laadpaal Utrecht

Een eigen laadpaal in Utrecht

Uw elektrische auto in de buurt van uw huis opladen is een groot gemak. Als u de mogelijkheid heeft, is het installeren van een laadpaal thuis dus ook zeker aan te raden. Heeft u geen plek op uw eigen terrein voor een laadpaal? Dan moet u alsnog gebruik maken van een openbare laadpaal.

Laadpaal laten installeren
Met een laadpaal aan huis bespaart u een hoop tijd en kosten. Hoewel het aantal laadpunten snel stijgt, bestaat er nog steeds een grote kans dat u moet wachten bij een publiek laadpunt in Utrecht. Bovendien bespaart het een hoop geld, want thuisladen is namelijk goedkoper per kWh dan openbaar laden.

Wilt u een laadpaal laten installeren? Vul dan onze keuzehulp in en kom erachter welke laadpaal het meest geschikt is voor uw situatie.

Aanvraag nieuwe laadpaal in Utrecht

In veel gemeenten is het mogelijk een aanvraag te doen voor een openbare laadpaal bij u in de buurt. In Utrecht is dit echter niet mogelijk. In plaats daarvan wordt er bij een tekort aan laadpalen in een bepaalde omgeving beoordeeld of het plaatsen van een extra laadpaal nodig is. Er wordt gekeken naar hoe vaak de laadpalen in de buurt in gebruik zijn. Bij veel drukte wordt er een nieuwe laadpaal geplaatst zodat het opladen van uw elektrische auto zo makkelijk mogelijk is. De extra laadpaal kan natuurlijk door iedereen worden gebruikt, dus het kan zijn dat er niet altijd plek is. De gemeente moedigt dan ook iedereen aan zijn auto te verplaatsen wanneer deze vol is, zodat de wachttijden worden ingekort. De gemeente Utrecht verstrekt op dit moment helaas geen subsidies voor elektrisch rijden.

Het opladen aan een openbare laadpaal brengt dus enige ongemakken met zich mee. Met een eigen laadpaal bent u van veel gemakken voorzien. Altijd een volle accu wanneer u van huis gaat, geen wachttijden en daarnaast ook nog voordelig laden. Als u interesse heeft in een eigen laadpaal, dan kunt u onze keuzehulp invullen om te weten welke laadpaal perfect is voor u.

Vraag een vrijblijvende offerte aan voor een laadpaal thuis

Heeft u ruimte op eigen grond voor het plaatsen van een laadpaal thuis of bent u een ondernemer en wilt u een laadpaal bij uw bedrijfspand? Dan kunnen onze 50five experts u helpen met advies en de installatie. Vraag een vrijblijvende offerte aan op maat en dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op over de mogelijkheden.

> Vraag een offerte op maat aan